Πορτογαλία: Δικαστικό μπλόκο σε μέτρα λιτότητας

Αφορούν σε έσοδα 900 εκατ. ευρώ
Δευτέρα, 08 Απριλίου 2013 07:00

Πέδρο Πάσος Κοέλιο: «Η απόρριψη του δικαστηρίου προκαλεί σοβαρά εμπόδια και κινδύνους στην εκτέλεση του φετινού και του επόμενου προϋπολογισμού».

Πλήγμα στα δημοσιονομικά της κυβέρνησης επιφέρει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πορτογαλίας να απορρίψει τέσσερα από εννέα μέτρα λιτότητας που εμπεριέχονται στο φετινό προϋπολογισμό, αν και δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αρχίσει εδώ και δύο έτη, από τότε που η κυβέρνηση υπέγραψε το πακέτο διάσωσης με τους διεθνείς πιστωτές της.

Μείωση δαπανών

Η πορτογαλική κυβέρνηση θα μειώσει τις δαπάνες, προκειμένου να αντισταθμίσει τα μέτρα λιτότητας που απέρριψε το Συνταγματικό Δικαστήριο από το φετινό προϋπολογισμό, δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, σε τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε αργά χθες το βράδυ. Ο κ. Κοέλιο είπε ακόμη ότι η απόρριψη του δικαστηρίου προκαλεί «σοβαρά εμπόδια και κινδύνους» στην εκτέλεση του φετινού και του επόμενου προϋπολογισμού, όμως επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στο πρόγραμμα δημοσιονομικής και οικονομικής προσαρμογής. Επίσης, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί δεύτερο πακέτο διάσωσης και ότι δεν μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τους φόρους. Η μοναδική εναλλακτική λύση είναι η μείωση των δαπανών.  

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, τα μέτρα που απορρίφθηκαν από το δικαστήριο ενδεχομένως να στερήσουν τη χώρα τουλάχιστον από 900 εκατ. ευρώ σε καθαρά έσοδα και περικοπές δαπανών.

Η εφημερίδα «Diario Economico» επισημαίνει ότι η κυβέρνηση τοποθετεί τον αντίκτυπο από τη δικαστική απόφαση στο 1,3 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τις πηγές της.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Πορτογαλία: Νέα μέτρα λιτότητας μετά το δικαστικό «μπλόκο»

Την υιοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας με σκοπό η Πορτογαλία να επιτύχει τους στόχους του Μνημονίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πέσος Κοέλιο σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον πορτογαλικό λαό. Είχε προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με σκοπό να εκτιμηθεί η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, που απέρριψε μια σειρά από μέτρα που είχαν παρθεί, τινάζοντας έτσι στον αέρα τον τρέχοντα προϋπολογισμό. 

Ωστόσο, η ίδια η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, έπειτα από έκτακτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου της, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η απόρριψη των κρίσιμων μέτρων λιτότητας από το Συνταγματικό Δικαστήριο δημιουργεί «σοβαρές δυσκολίες» όσον αφορά στην ανταπόκρισή της σε διεθνείς δεσμεύσεις που προβλέπει η δανειακή σύμβασή της. Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Λουίς Μάρκες Γκουέδες, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η απόφαση «θέτει σε κίνδυνο τη σκληρά κερδισμένη αξιοπιστία της χώρας», που αποκτήθηκε με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, απέρριψε για μια ακόμη φορά προχθές το αίτημα για πρόωρες εκλογές, παρά την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. «Οι συνθήκες δείχνουν ότι η πορτογαλική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει μέχρι το τέλος της περιόδου», δήλωσε μετά την έκτακτη συνεδρίαση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Στα «μαχαίρια» κυβέρνηση - δικαιοσύνη στην Πορτογαλία

Από μία κλωστή κρέμεται η κυβέρνηση της Πορτογαλίας και το Μνημόνιο που έχει υπογράψει με την τρόικα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο πέταξε, ουσιαστικά, στον κάλαθο των αχρήστων το τελευταίο πακέτο μέτρων, απορρίπτοντας τέσσερα από τα επτά: τις περικοπές στα επιδόματα αδείας δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, και στα επιδόματα ανεργίας και ασθενείας.

Η πορτογαλική κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο να πληρώσει ενός μηνός μισθούς και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων με έντοκα γραμμάτια αντί για μετρητά, από τη στιγμή που το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε τις περικοπές στους μισθούς, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal».

Νέα παράταση

Οι πιστωτές της Πορτογαλίας συμφώνησαν το Μάρτιο να δώσουν παράταση ενός ακόμη έτους -έως το 2015- προκειμένου η χώρα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 6,4% του ΑΕΠ το 2012 στο 3%. Σε αντάλλαγμα ο κ. Κοέλιο υποσχέθηκε να μειώσει τις δαπάνες κατά επιπλέον 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, αλλά η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει ότι το ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομήσει θα ήταν λιγότερο κατά 1,3 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο αναγκάζει τον πρωθυπουργό να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα