Πορτογαλία: «Κινδυνεύει» η αξιοπιστία της χώρας

Απόρριψη μέτρων λιτότητας από το Συνταγματικό Δικαστήριο
Σάββατο, 06 Απριλίου 2013 23:35
UPD:23:35
REUTERS/JOSE MANUEL RIBEIRO

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Λουίς Μάρκες Γκουέδες σημείωσε πως ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο θα συναντήσει τον πρόεδρο Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα για να συζητήσουν την «περίπλοκη κατάσταση» που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση του δικαστηρίου, την οποία η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα αποδεχθεί.

Την ανησυχία της για την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίσιμων μέτρων λιτότητας από τον προϋπολογισμό του 2013 εξέφρασε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, εκτιμώντας πως η απόφαση δημιουργεί «σοβαρές δυσκολίες» στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών της.

Η απόφαση «θέτει σε κίνδυνο τη σκληρά κερδισμένη αξιοπιστία της χώρας», που αποκτήθηκε με τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές της, δήλωσε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Λουίς Μάρκες Γκουέδες έπειτα από έκτακτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Μάρκες Γκουέδες σημείωσε πως ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο θα συναντήσει τον πρόεδρο Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα για να συζητήσουν την «περίπλοκη κατάσταση» που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση του δικαστηρίου, την οποία η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα αποδεχθεί.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Πορτογαλία: «Πόρτα» από το Συνταγματικό Δικαστήριο στον προϋπολογισμό

Γροθιά στο στομάχι της κυβέρνησης Κοέλιο στην Πορτογαλία αποτέλεσε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Λισαβόνας, σύμφωνα με την οποία τέσσερα σημεία του προϋπολογισμού λιτότητας του 2013 αντίκεινται στο Σύνταγμα. Μεταξύ άλλων, το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις στο επίδομα αδείας των μισθωτών και των συνταξιούχων, αλλά και τις περικοπές στο επίδομα ανεργίας, αφήνοντας μαύρη τρύπα της τάξης του 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε χθες τέσσερα από τα εννέα αμφιλεγόμενα μέτρα λιτότητας στον φετινό προϋπολογισμό, μια απόφαση που επιφέρει ένα βαρύ χτύπημα στα δημοσιονομικά της κυβέρνησης. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως η απόφαση δεν θα πρέπει να προκαλέσει κυβερνητική κρίση και αναμένουν ότι θα βρεθούν μέτρα αντικατάστασης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κυβέρνηση δεν δίνει εκτιμήσεις για το πόσο κοστίζουν τα απορριφθέντα μέτρα, όμως αναλυτές έχουν πει πως τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ καθαρών εσόδων και εξοικονομήσεων καταργούνται. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν το ποσό στα 1,3 δισ. ευρώ.

Το πακέτο των μέτρων λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2013 ανέρχεται συνολικά σε περίπου 5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες φορολογικές αυξήσεις όλων των εποχών, οι οποίες στην πλειονότητά τους εγκρίθηκαν.

Την ερχόμενη εβδομάδα στο Δουβλίνο θα πραγματοποιηθεί μια ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να εγκρίνει την παράταση των ωριμάνσεων των δανείων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

«Η Πορτογαλία αγωνίζεται να καταλήξει, σε αυτή τη συνάντηση, σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους για την παράταση των ωριμάνσεων των δανείων της, η οποία είναι απαραίτητη για την επιτυχή έξοδό μας από το πρόγραμμα το 2013», είπε ο Μάρκες Γκουέδες.

Η Πορτογαλία θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 5,5% του ΑΕΠ φέτος από 6,4% το 2012. Οι δανειστές έχουν ήδη ελαφρύνει τους στόχους της για το έλλειμμα δύο φορές αφότου συμφωνήθηκε το πακέτο διάσωσης, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες σταθεροποίησης της χώρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα