«Αγώνας δρόμου» να κλείσουν τα μέτωπα

Στο Μαξίμου αύριο οι επικεφαλής της τρόικας
Σάββατο, 06 Απριλίου 2013 20:38
UPD:23:56
ICON/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ενδέχεται να μετατεθεί κατά λίγες ώρες εάν απαιτηθεί να προηγηθεί νέα επαφή των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο.

Σε «αγώνα δρόμου», προκειμένου να κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και τρόικα, εν όψει της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των διεθνών δανειστών την Κυριακή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αργά το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Λίγο νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, στην οποία μετείχαν ο κ. Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το απόγευμα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας. Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση αναβλήθηκε μετά από σχετικό αίτημα της τρόικας, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία εν όψει και της αυριανής συνάντησης με τον Πρωθυπουργό.

Η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί. Ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ενδέχεται να μετατεθεί κατά λίγες ώρες, εάν απαιτηθεί να προηγηθεί νέα επαφή των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο.

Τα δύο μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας παραμένουν οι απολύσεις από το Δημόσιο και οι ενστάσεις της τρόικας για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank.

Η κυβέρνηση εμφανίζεται, από την πλευρά της, περισσότερο αισιόδοξη ότι η τρόικα μπορεί να πεισθεί από την πρόταση για τον «νέο φόρο» στα ακίνητα, που θα αντικαταστήσει φέτος το ειδικό τέλος, γεγονός που θα απομακρύνει την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2013.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως η τρόικα επανήλθε με πιο σκληρές προτάσεις για απολύσεις, ενώ η ελληνική πλευρά προσπαθεί για κάποιον συμβιβασμό, καθώς υπάρχουν και πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμμένουν σε ένα πολύ αυστηρό χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει τις απολύσεις 25.000 ατόμων έως το τέλος του 2014, τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και το πλάνο της διαθεσιμότητας. Μάλιστα, η τρόικα δεν δέχεται ότι είναι σημαντική η αντικατάσταση των περίπου 1.000 επίορκων υπαλλήλων με άλλους, χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης».

Για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, την οποία η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα, η τρόικα εξετάζει το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί και το αν θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι - μετά την απόκτηση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς - πρέπει να υπάρξει τρόπος ώστε να απορροφηθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank.

Την ίδια στιγμή, οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ευελπιστούν ότι τείνει να μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό για το τρέχον έτος, μέσω των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και των εισπράξεων από το ειδικό τέλος επί των ακινήτων. Ειδικά για το τελευταίο, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας για τις τρεις εναλλακτικές προτάσεις για τον «νέο φόρο», προκειμένου (με τις καλύτερες των προβλεπόμενων εισπράξεων από το ειδικό τέλος) να κλείσει κατά 200 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό.

Σημειώνεται ότι κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται πως έχουν διαφορετικό σχεδιασμό και ως την εκταμίευση των επόμενων δόσεων - 2,8 δισ. ευρώ ως «υπόλοιπο» του περασμένου Δεκεμβρίου, που έπρεπε να έχει εκταμιευθεί τον Μάρτιο, και 6 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2013. Η ελληνική πλευρά επιζητεί να επιλύσει άμεσα το θέμα με τους δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ εντός του Απριλίου - ίσως και με τηλεδιάσκεψη - και τα 6 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Αντίθετα, οι δανειστές θεωρούν ότι όλα τα ζητήματα αποτελούν «πακέτο», οπότε η οποιαδήποτε εμπλοκή σε ένα θα δημιουργήσει συνολικό κώλυμα, και επιθυμούν να εγκριθεί η εκταμίευση και των 8,8 δισ. ευρώ μαζί - πιθανόν στο Eurogroup της 13ης Μαΐου.

«Δεν τίθεται θέμα Μανιτάκη», διαβεβαίωσε ο Σαμαράς

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να μη δώσει χαρακτηριστικά ενδοκυβερνητικής κρίσης στο θέμα που ανέκυψε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.

PHASMA

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (Α) σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη (Δ), τον διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα για τον Αντώνη Μανιτάκη. (φωτογραφία αρχείου)

 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αντώνης Σαμαράς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, τον διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα για τον Αντώνη Μανιτάκη.

Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν τις έως τώρα διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα μέλη της τρόικας, ενόψει της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού μαζί τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο για την αναδιοργάνωση του Δημοσίου, που έχει επεξεργαστεί ο κ. Μανιτάκης, παραμένει βασική διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς.

Εξάλλου, ο κ. Μανιτάκης είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο, οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές δράσεις και τα σχέδια στελέχωσης προσωπικού των υπουργείων και των φορέων.

Η επικοινωνία Σαμαρά - Κουβέλη ακολούθησε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «υπάρχει θέμα» με την κινητικότητα στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα δεν ικανοποιείται από τον αριθμό των αποχωρήσεων των δημοσίων υπαλλήλων, που τους έχει αποστείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ εάν ο κ. Μανιτάκης θα λάβει μέρος στις σημερινές διαπραγματεύσεις, είχε απαντήσει «όχι, το υπουργείο Οικονομικών εκπροσωπεί την κυβέρνηση».

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντέδρασαν στη θέση αυτή και απάντησαν: «Aν παίρνει την ευθύνη ο υπουργός Οικονομικών ας βάλει και την υπογραφή του σε όσα συμφωνήσει με την τρόικα».

Νέες διαβεβαιώσεις Βρούτση για μισθούς και συντάξεις

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο.

EUROKINISSI

«Ουδέποτε ετέθη ζήτημα επιπλέον μείωσης κατώτατων μισθών», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία».

 

«Για το μόνο που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι εμείς από την πλευρά μας δίνουμε μία μάχη προκειμένου οι δόσεις των οφειλών να είναι όσον το δυνατόν περισσότερες μέσα σε ένα πλαίσιο, όμως, που βραγχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θα τονώσει τα εσοδα στα ταμεία. Και, σε κάθε περίπτωση, οι τρέχουσες εισφορές του 2013 θα πρέπει να καλυφθούν», είπε ο υπουργός Εργασίας.

Διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως «σε καμία περίπτωση» δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, για να καλυφθούν τα ελλείμματα, υποστηρίζοντας πως η κοινωνία και τα νοικοκυριά δεν αντέχουν κάτι τέτοιο. Για αυτό το λόγο, είπε, σχεδιάζονται και υλοποιούνται ήδη παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα - δηλαδή, χωρίς επιπτώσεις στο ύψος των μισθών και συντάξεων - προκειμένου να έχουμε το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. «Η διεύρυνση της εισφοροσυλλεκτικής βάσης, το νοικοκύρεμα των ασφαλιστικών ταμείων, που ήδη πετύχαμε, καθώς και η μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής είναι μερικές μόνο από αυτές τις παρεμβάσεις.»

Αναφερόμενος, μάλιστα, στις αναφορές στον Τύπο περί «βουλγαροποίησης» ή «κινεζοποίησης» της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Βρούτσης εκτίμησε πως μπορεί να εξυπηρετούν τους σκοπούς κάποιων που επιδιώκουν την καλλιέργεια φοβικού κλίματος μεταξύ των εργαζομένων, αλλά απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. «Θέλω να το ξεκαθαρίσω: ουδέποτε ετέθη ζήτημα επιπλέον μείωσης κατώτατων μισθών», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την υστέρηση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, παραδέχτηκε πως τα έσοδα των ταμείων έχουν επηρεαστεί από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και την πτώση της απασχόλησης. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες του υπουργείου και των ασφαλιστικών ταμείων για το νοικοκύρεμα και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους, οι εξοικονομήσεις από την καταπολέμηση της παραβατικότητας και οι συνεχείς παρεμβάσεις μας για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής που ήδη αρχίζουν να αποδίδουν, «μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα οι όποιες απώλειες θα αντισταθμιστούν».
 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα