Ανακεφαλαιοποίηση: Ωρα αποφάσεων για την τρόικα και την κυβέρνηση

Σήμερα στην Επ. Κεφαλαιαγοράς κλιμάκιο εκπροσώπων των δανειστών - Βασικό θέμα Εθνική και Eurobank
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 07:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την ύπαρξη ενστάσεων από την πλευρά της τρόικας όσον αφορά την ολοκλήρωση της συμφωνίας Εθνικής - Eurobank, διαψεύσθηκε πολυεπίπεδα από ελληνικής πλευράς, χωρίς ωστόσο να υπάρξει και επίσημη τοποθέτηση της τρόικας επ΄αυτού.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί σήμερα σε όλες τις πτυχές του το θέμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης για το μεσημέρι συνάντησης των εκπροσώπων της τρόικας με τον πρόεδρο και τους δύο αντιπροέδρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι «τροϊκανοί» ζητούν να συναντήσουν τους εκπροσώπους της Ε.Κ., προοιωνίζεται ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί το θέμα των ανακεφαλαιοποιήσεων, αλλά προφανώς και η επικείμενη συγχώνευση Εθνικής -Εurobank, ζήτημα για το οποίο η τρόικα δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επί τάπητος η ανακεφαλαιοποίηση

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί σήμερα το θέμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και η επικείμενη συγχώνευση Εθνικής-Εurobank κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης για το μεσημέρι συνάντησης των εκπροσώπων της τρόικας με τον πρόεδρο και τους δύο αντιπροέδρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Διάψευση

Η έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την ύπαρξη ενστάσεων από την πλευρά της τρόικας όσον αφορά την ολοκλήρωση της συμφωνίας Εθνικής - Eurobank, διαψεύσθηκε πολυεπίπεδα από ελληνικής πλευράς, χωρίς ωστόσο να υπάρξει και επίσημη τοποθέτηση της τρόικας επ΄αυτού. Εκπρόσωποι της αγοράς από την πλευρά τους αναμένουν σαφείς απαντήσεις από όλες τις πλευρές και επισημαίνουν πως πρέπει άμεσα να αρθεί η όποια αβεβαιότητα επί του συγκεκριμένου θέματος.

Αίτημα ενημέρωσης

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ειδικά και όσον αφορά στο θέμα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, θεωρείται βέβαιο πως ακόμα και αν δεν υπάρξει αναφορά από την πλευρά της τρόικας, η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα ζητήσει να ενημερωθεί για την τελική θέση των δανειστών σε σχέση με όσα έχει δηλώσει η Εθνική Τράπεζα και έχουν καταγραφεί στο ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας πρότασης. Εξαιρετικά κρίσιμη, προφανώς και από την πλευρά της Ε.Κ., θεωρείται η εξασφάλιση της σωστής πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού στα πρότυπα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Κατά συνέπεια, η όποια αλλαγή χρονοδιαγραμμάτων δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή την ουσιαστική παράμετρο και σε κάθε περίπτωση αυτό θα πρέπει να τεθεί υπόψιν των εκπροσώπων της τρόικας.

To θέμα της πορείας συνένωσης της Εθνικής με την Eurobank κινείται σε καθαρά πολιτικό επίπεδο και εντάσσεται σε ένα από τα κρίσιμα ζητήματα της ατζέντας των επαφών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Εκτιμάται ότι ώς τη Δευτέρα το αργότερο θα έχει αποσαφηνιστεί κατά πόσον η τρόικα προτίθεται να υποχωρήσει στο θέμα αυτό που προέκυψε όψιμα και πιθανώς υπό την πίεση και της κυπριακής κρίσης.

Ηδη, συζητήθηκε χθες κατά την πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με τους Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), όπως ο υπουργός επιβεβαίωσε μετά το πέρας της συνάντησης.

Ευρείες συνέργειες

Στα επιχειρήματα υπέρ της πραγματοποίησης της συγχώνευσης, σε επιχειρηματικό πλέον επίπεδο, περιλαμβάνονται οι ευρείες συνέργειες που μπορούν να επιτευχθούν, ειδικά μάλιστα αν υιοθετηθεί μια ακόμη πιο επιθετική αναδιάρθρωση που θα οδηγεί σε μεγάλη μείωση του κόστους και αποεπένδυση από δραστηριότητες. Στις εναλλακτικές που συζητώνται στην αγορά είναι η χωριστή ανακεφαλαιοποίηση, κατά την οποία όμως θα μετέτρεπε το ΤΧΣ σε βασικό μέτοχο της Eurobank, ενώ το ποσοστό της Εθνικής θα μειωνόταν λόγω μη άσκησης των δικαιωμάτων της. 

ΙΟΥΛΙΑ ΖΑΦΟΛΙΑ - ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ

Πολιτική διάσταση θα δώσει η κυβέρνηση

Αποφασισμένη να μην αφήσει το θέμα της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank αποκλειστικά στα χέρια των εκπροσώπων της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα για τη συνολική διαπραγμάτευση και να το μεταφέρει σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, σε Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη και Φραγκφούρτη εμφανίζεται η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί κρίνεται καίρια εξέλιξη για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα να προχωρήσει η συγχώνευση.

Αντιθέτως, όπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου, μια αναστροφή της διαδικασίας, η οποία σημειωτέον βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και άρα, τα νομικά ζητήματα θα είναι πολλά και σύνθετα, θα πλήξει το κλίμα, σε μια περίοδο που το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα είχε αρχίσει να ανακτά την αξιοπιστία του και μάλιστα, να καταγράφει σαφείς ενδείξεις επιστροφής καταθέσεων.

Η κρίση στην Κύπρο

Η κυπριακή κρίση κλόνισε την πορεία αυτή και αφού εν τέλει το εγχώριο σύστημα απορρόφησε τους κραδασμούς, θα ήταν καταστροφικό να υπάρξει μια ανατροπή, όπως αυτή που φέρονται να προωθούν τα στελέχη της τρόικας.

Η Εθνική υπολείπεται μερικών εβδομάδων του χρονοδιαγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης αφού η άτυπη παράταση που έχει δοθεί φέρει τις αυξήσεις ώς τα τέλη Μαΐου. Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, η τράπεζα επιδιώκει την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης ώστε να προχωρήσει σε μια αύξηση.

Η διοίκηση φιλοδοξεί να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον έχοντας να συγκεντρώσει το υψηλότατο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ που είναι το 10% των κεφαλαιακών αναγκών, ενώ έχει δρομολογήσει κινήσεις μείωσης των αναγκών μέσω διαχείρισης του ενεργητικού και παθητικού.
Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί προτεραιότητα η επαναγορά υβριδικών κεφαλαίων που έχει εκδώσει η τράπεζα.

Εκτιμήσεις για ένα «βαρύ» σχήμα

Η τρόικα φέρεται να διατυπώνει επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της συγχώνευσης των δύο τραπεζών, Εθνικής - Eurobank, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα «βαρύ» σχήμα που δύσκολα θα συγκεντρώσει επενδυτικό ενδιαφέρον και εξίσου δύσκολα θα λειτουργήσει στη συνέχεια, έτσι που η λύση της χωριστής ανακεφαλαιοποίησης των δύο ομίλων θα είναι προτιμότερη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στη συνέχεια.
Η κυβέρνηση επιμένει στην ενοποίηση των δύο τραπεζών, εκτιμώντας ότι μια αλλαγή στρατηγικής αυτή τη στιγμή θα είναι πλήγμα για την ψυχολογία, ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως τόνισε πρόσφατα ο διοικητής Γιώργος Προβόπουλος, θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσει ως έχει η διαδικασία.

Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι η διοίκηση της Εθνικής προχωρά με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες ενοποίησης και διαβλέπει επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Η Eθνική εκτιμά ότι ώς τα τέλη Μαΐου ή το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, θα έχει ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών, ενώ τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθούν προσκλήσεις για τις γενικές συνελεύσεις που θα κληθούν να εγκρίνουν τη νομική συγχώνευση.

Ο σχεδιασμός της τράπεζας προβλέπει ότι στην αμέσως επόμενη φάση θα πραγματοποιηθεί μία συνέλευση του ενιαίου πλέον σχήματος που θα αποφασίσει την αύξηση κεφαλαίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα