Alpha Bank: Να εξορθολογιστεί ο φόρος ακινήτων

Πρόταση της διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2013 13:34
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank, συσσωρεύονται και πάλι εμπόδια στην ομαλή εφαρμογή του μνημονίου, καθώς δεν επιλύονται έγκαιρα και με αποτελεσματικό τρόπο χρονίζοντα προβλήματα.

Να εξορθολογιστεί άμεσα η φορολόγηση των ακινήτων, με την επιβολή ενιαίου φόρου, τύπου ΕΕΤΗΔΕ, προτείνει η διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, επισημαίνοντας την ανάγκη να καταργηθούν οι άλλοι φόροι ακίνητης περιουσίας.

Η επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ, χωρίς την κατάργηση των ΦΑΠ, αποτελεί εξόφθαλμη υπερφορολόγηση των ακινήτων και έχει οδηγήσει σε πλήρη αδράνεια την αγορά ακινήτων, τονίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας και υπογραμμίζουν ότι χωρίς την αναζωπύρωση των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, η απόδοση της φορολογίας των ακινήτων θα διαμορφωθεί από εδώ και πέρα σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, συσσωρεύονται και πάλι εμπόδια στην ομαλή εφαρμογή του μνημονίου, καθώς δεν επιλύονται έγκαιρα και με αποτελεσματικό τρόπο χρονίζοντα προβλήματα που οφείλονται σε συνεχιζόμενες λειτουργικές αδυναμίες του κράτους. Τα προβλήματα αυτά έχουν κυρίως σχέση καταρχάς με την αποτελεσματική αντιμετώπιση τής ακόμη αυξανόμενης φοροδιαφυγής και την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως στην προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση και για αποκατάσταση των συνθηκών για βιώσιμη ανάπτυξη.

Είναι απολύτως αναγκαίο τα αποτελέσματα όσον αφορά την είσπραξη εσόδων από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων φοροδιαφυγής να είναι πολύ πιο εμφανή κατά το τρέχον έτος, αναφέρουν οι οικονομολόγοι.

Ένα πρόσθετο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η πραγματικά αποδοτική λειτουργία του δημόσιου τομέα της χώρας, η οποία δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την άμεση εξάλειψη των «ταμπού», όπως αυτό της μονιμότητας και της συνεπαγόμενης απαγόρευσης των προσλήψεων, όταν η ανεργία των νέων στη χώρα ανέρχεται στο 57%.

Η χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών γίνεται σήμερα αποκλειστικά και μόνο από το υστέρημα των συνεπών φορολογουμένων και συνεπάγεται νέες επιβαρύνσεις για την οικονομία, ιδιαίτερα αν η τελευταία δεν ενισχύεται με την αποτελεσματική συμβολή και των δημοσίων υπηρεσιών, σημειώνεται στην ανάλυση και τονίζεται ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να γίνουν κινητήριος μοχλός και όχι να παραμένουν εμπόδιο στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας.

Κρίσιμος είναι επίσης, σύμφωνα με την Alpha Bank, o εξορθολογισμός της φορολογίας των ακινήτων, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την έγκαιρη επιβολή ενός ενιαίου και μοναδικού φόρου κατοχής ακινήτων, τύπου ΕΕΤΗΔΕ, με συντελεστές ελαφρά υψηλότερους από 0,3% έως 0,4% που ήδη εφαρμόζονται στον ΕΕΤΗΔΕ, ώστε να μην υπονομευθεί η απόδοση του φόρου από τη σύσταση κάποιου σχετικά περιορισμένου αφορολόγητου ορίου για κοινωνικούς σκοπούς.

Με ένα τέτοιο φόρο οι αναγκαίες εισπράξεις ύψους άνω των 3,0 δισ. ευρώ θα είναι εξασφαλισμένες χωρίς να φαλκιδεύεται πλήρως η λειτουργία της αγοράς ακινήτων. Ο ΕΕΤΗΔΕ όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά να διατηρηθεί, με μικρές βελτιώσεις, υπστηρίζει η Alpha Bank.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα