Κομισιόν: Χωρίς χρονοδιάγραμμα η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα

Πέμπτη, 04 Απριλίου 2013 13:38
UPD:19:21
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της τρόικας στην Αθήνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί.  

Συγκεκριμένα, ο Μπαγί δήλωσε ότι «σε αυτού του είδους τις αποστολές δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, γιατί γνωρίζουμε ότι χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων».  

Ο εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί επί συγκεκριμένων θεμάτων που βρίσκονται στη ατζέντα των διαβουλεύσεων της τρόικας με τις ελληνικές αρχές.

Οι επαφές των δύο πλευρών ξεκίνησαν σήμερα, με «τετ α τετ» του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στη σημερινή συνάντηση ο ΥΠΟΙΚ παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών τις προτάσεις της κυβέρνησης για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που απομένει να «κλείσουν», ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δοσης του δανείου.

YOUTUBE/NAFTEMPORIKIGR

Πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Απριλίου.

Η έκβαση των συζητήσεων θα εξαρτηθεί και από το αν η νέα πρόταση που διαμόρφωσαν χθες οι πολιτικοί αργηχοί για τη φορολόγηση των ακινήτων θα γίνει αποδεκτή από τους ξένους τεχνοκράτες, στην κρίση των οποίων θα τεθούν και τα ισοδύναμα που προτείνονται για την εξοικονόμηση των απαιτούμενων χρηματών, δεδομένου ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων, που αντικαθιστά το ΕΕΤΗΔΕ, προβλέπεται να είναι χαμηλότερος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ κατά την άφιξη του στο υπουργείο Οικονομικών για τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Πάντως, μετά από τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με ενιαία στάση σε όλα τα ζητήματα.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία και ότι είναι πολύ σημαντικό ότι οι εταίροι προσέρχονται με κοινές θέσεις.

«Πιστεύουμε ότι θα είμαστε πειστικοί», σημείωσε και πρόσθεσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η τρόικα θα δεχτεί τις θέσεις της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στη χθεσινή συμφωνία για την αντικατάσταση του τέλους ακινήτων από έναν ενιαίο φόρο, ο οποίος, ωστόσο, θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και το 2013, ο κ. Κεδίκογλου διευκρίνισε ότι θα είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερος 10% - 15%.

Το κενό της μείωσης του φόρου, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από τη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης των ακινήτων.

Όπως εξήγησε, το κενό της μείωσης του φόρου, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από τη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης των ακινήτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ακόμη ότι θα υπάρξει αφορολόγητο στα χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ενώ επισήμανε ότι το ζήτημα των αγροτεμαχίων ίσως δεν προλάβει η κυβέρνηση να το συμπεριλάβει στο σχετικό φόρο φέτος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα