Eυρωζώνη: Επιδείνωση συνθηκών στον τομέα υπηρεσιών

Πτώση του δείκτη PMI στις 46,4 μονάδες τον Μάρτιο
Πέμπτη, 04 Απριλίου 2013 11:32
UPD:11:36
REUTERS/YVES HERMAN

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων μηνών συρρικνώθηκε ο τομέας των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες για παρατεταμένη ύφεση στη νομισματική ένωση.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Markit, ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 46,4 μονάδες, από 47,9 μονάδες που ήταν τον Φεβρουάριο, παραμένοντας κάτω από τις 50 μονάδες, το οποίο σημαίνει συρρίκνωση.

Ο σύνθετος PMI -που συνδυάζει τον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών- διαμορφώθηκε στις 46,5 μονάδες, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, έναντι 47,9 μονάδων που ήταν τον Φεβρουάριο.

Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, τα εν λόγω στοιχεία υποδηλώνουν ότι η Ευρωζώνη τείνει προς μία βαθύτερη ύφεση. «Παρότι το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός συρρίκνωσης [της οικονομίας της Ευρωζώνης] εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερος από 0,6% που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2012, εκφράζονται ανησυχίες ότι οι πτωτικές τάσεις στην Ευρωζώνη δεν φαίνονται να εξαλείφονται», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Ουίλιαμσον.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα