Συνεχίστηκε η συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, χωρίς ωστόσο οι επιπτώσεις από την κυπριακή κρίση να έχουν γίνει ακόμη αισθητές στην εργοστασιακή παραγωγή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Markit, ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 46,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, από 47,9 μονάδες τον Φεβρουάριο. Οι τιμές του δείκτη κάτω των 50 μονάδων καταδεικνύουν συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου.
Παρ’ όλα αυτά, η κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Κύπρο την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου δεν φαίνεται να επηρέασε σημαντικά τη μεταποιητική δραστηριότητα της Ευρωζώνης, όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Markit. Προειδοποιούν, ωστόσο, ότι ο αντίκτυπος μπορεί να γίνει αισθητός τον τρέχοντα μήνα.
«Αν και υπό μία έννοια είναι καθησυχαστικό το ότι τα γεγονότα της Κύπρου δεν επηρέασαν άμεσα την επιχειρηματική δραστηριότητα, εκφράζονται ανησυχίες ότι η τελευταία κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή θα πλήξει περαιτέρω τη ζήτηση τον Απρίλιο», επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Κρις Ουίλιαμσον.
MARKIT ECONOMICS
Στη Γερμανία και την Ιρλανδία, όπου η εργοστασιακή παραγωγή παρουσίαζε καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, παρουσιάστηκε νέα επιδείνωση τον Μάρτιο.
Ο δείκτης νέων παραγγελιών από το εξωτερικό βυθίστηκε στις 48,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, μετά την άνοδό του στις 51,7 μονάδες τον Φεβρουάριο. Η Ολλανδία και η Ιταλία ήταν οι μοναδικές χώρες της Ευρωζώνης όπου παρατηρήθηκε αύξηση των παραγγελιών από το εξωτερικό.