Ernst & Young: Ανάκαμψη στον χρηματοπιστωτικό τομέα το 2013

Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 18:04
UPD:18:04
shutterstock

Πολλοί βασικοί δείκτες στον κλάδο αναμένεται να καταγράψουν συγκρατημένη αύξηση τους επόμενους 18 μήνες και ειδικότερα οι τράπεζες θα είναι σε θέση να δανείζουν πάλι συμβάλλοντας στην οικονομική ανάκαμψη το 2014.

Παρά την αναστάτωση που προκάλεσε στην Ευρωζώνη η κυπριακή κρίση, οι χειρότερες μέρες για τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών έχουν περάσει, εκτιμά η  Ernst & Young.

Όπως σημειώνει στη σημερινή της έκθεση για τον χρηματοοικονομικό κλάδο της Ευρωζώνης, η κρίση στην Κύπρο μας υπενθυμίζει ότι τα προβλήματα στην Ευρωζώνη δεν έχουν τελειώσει και ότι η ανάκαμψη βρίσκεται σε μια εύθραυστη και ανομοιόμορφη τροχιά.

Ωστόσο, τονίζει, η η επώδυνη φάση για τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ευρωζώνη έχει σχεδόν τελειώσει.  Πολλοί βασικοί δείκτες στον κλάδο αναμένεται να καταγράψουν συγκρατημένη αύξηση τους επόμενους 18 μήνες και ειδικότερα οι τράπεζες θα είναι σε θέση να δανείζουν πάλι συμβάλλοντας στην οικονομική ανάκαμψη το 2014.

Η Μαρί Ντιρόν, ανώτατη οικονομική σύμβουλος του Eurozone Financial Services Forecast σχολιάζει: «Παρά το γεγονός ότι συνολικά η απομόχλευση στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί σε κάποιο βαθμό φέτος, πιστεύουμε ότι η πιο καταστροφική φάση έχει πλέον περάσει και ότι οι τράπεζες στις ισχυρότερες οικονομίες έχουν ήδη μπει σε νέα φάση. Το 2013 πρέπει να είναι το τελευταίο έτος της συρρίκνωσης του ενεργητικού, ενώ το 2014 φαίνεται πολύ πιο θετικό.»

Οι αναλυτές της Ernst & Young προειδοποιούν, ωστόσο, ότι καθώς το χάσμα ως προς το κόστος τραπεζικού δανεισμού εξακολουθεί να είναι μεγάλο μεταξύ Βορρά και Νότου, οι περιφερειακές οικονομίες θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη συρρίκνωση του δανεισμού εντός του έτους.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα