Eντυπωσιακό ξεκίνημα

Μεγάλα κέρδη στο «άνοιγμα» για τη Wall Street
Τρίτη, 29 Απριλίου 2003 00:01
UPD:06:39

ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ άνοδο άνοιξε την εβδομάδα η Wall Street, στηριζόμενη από τα θετικά αποτελέσματα αμερικανικών κολοσσών, όπως McDonald's και Procter & Gamble, εξέλιξη που αναπτέρωσε τις ελπίδες των επενδυτών, ότι τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να ανακάμψουν.

Οι επενδυτές αρχίζουν να επαναλαμβάνουν το αγοραστικό κύμα που εκδηλώθηκε στα μέσα Μαρτίου. Επιπλέον, η πτώση των τιμών πετρελαίου, εξέλιξη που απομάκρυνε τις ανησυχίες ότι τα εταιρικά κέρδη θα επηρεαστούν από το υψηλότερο ενεργειακό κόστος, ώθησε τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές.

Στη βελτίωση του κλίματος συνέβαλε και η ανακοίνωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ότι τα φαινόμενα εξάπλωσης του ιού της άτυπης πνευμονίας έχουν φθάσει πλέον στην κορύφωσή τους στην Ασία.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα νέα οικονομικά στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία οι Αμερικανοί καταναλωτές, αν και επιφυλακτικοί, αύξησαν τις δαπάνες τους το Μάρτιο με τους ταχύτερους ρυθμούς στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 165,26 μονάδες, ποσοστό 1,99%, φθάνονοντας στις 8.471,61 μονάδες. Με άνοδο 27,70 μονάδων, ποσοστό 1,93%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.462,24 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωσαν και αυτά μεγάλη άνοδο, στηριζόμενα από τις μετοχές του ασφαλιστικού τομέα, καθώς οι προσπάθειες της γερμανικής Allianz για την εξασφάλιση ρευστού φαίνεται να βρίσκουν μεγάλη απήχηση.

Οι ευρωπαϊκές μετοχικές τιμές κινούνται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τριμήνου, καθώς ο πόλεμος στο Ιράκ αρχίζει να γίνεται παρελθόν και τα εταιρικά αποτελέσματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη ικανοποίησαν τους επενδυτές.

Μεγάλη άνοδο κατέγραψαν επίσης και οι μετοχές του τομέα κοινής ωφελείας, μετά τα θετικά επενδυτικά σχόλια για τη γαλλική Suez, σε συνδυασμό με τις μετοχές της τεχνολογίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των τραπεζών.

Ο όγκος όμως των συναλλαγών παρέμεινε σε υποτονικά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ολοκλήρωση της περιόδου ανακοινώσεων αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, αναζητώντας σημάδια για ανάκαμψη της οικονομίας.

Λίγο πριν από το κλείσιμο, ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχυόταν κατά 2,2%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 κατέγραφε κέρδη της τάξης του 2,8%. Η μετοχή της Allianz ενισχύθηκε κατά 3,3%, ενώ της Suez κατά 2,7%. Η μετοχή ωστόσο της ABN Amro υποχώρησε κατά 2,5%, μετά την είδηση ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα.

«Εάν ο δείκτης FTSE 100 διαπεράσει το φράγμα των 4.000 μονάδων και ο DJ Euro Stoxx 50 τις 2.750 μονάδες, τότε θα μειωθούν οι κίνδυνοι στην αγορά. Οι θεμελιώδεις δομές όμως παραμένουν εξασθενημένες», αναφέρουν αναλυτές. Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν επίσης και για τον αντίκτυπο που ενδεχομένως να έχει η εξάπλωση της άτυπης πνευμονίας στα εταιρικά κέρδη.

Στο Τόκιο, οι μετοχικές τιμές υποχώρησαν σε νέα χαμηλά επίπεδα 20ετίας, εν μέσω απογοήτευσης για τα κέρδη της Sony, οι αγορές όμως της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ σταθεροποιήθηκαν. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1,2%, κλείνοντας στις 7.607,88 μονάδες.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα