Αλλαξε πορεία η Νέα Υόρκη

«Φρέναρε» και η Ευρώπη
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2003 00:01

ΑΛΛΑΓΗ πορείας για τη Wall Street, που έχασε σημαντικό έδαφος χθες, καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν πως ήταν καιρός να ρευστοποιήσουν κέρδη από τη διήμερη ανοδική πορεία της αγοράς. Χρηματιστές τόνισαν πως οι δείκτες βρέθηκαν σε τεχνικά επίπεδα αντίστασης και φυσιολογικά εκδηλώθηκαν σταθεροποιητικές τάσεις.

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν πως, κάθε φορά που η αγορά αρχίζει να διορθώνεται, οι επενδυτές τρέμουν στην ιδέα πως θα χαθεί σημαντικό έδαφος, έχοντας φρέσκες ακόμη τις μνήμες της τριετούς κάθετης πτώσης των μετοχικών τιμών στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των Overtrure Services, Mercury Interactive Corp, AmeriCredit Corp, AFLAC, AIG Inc, Haemonetics Corp, Veritas Software Corp.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διέκοψαν απότομα την τριήμερη ανοδική πορεία τους, καθώς οι ευάλωτες μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα έπεσαν θύματα πωλήσεων ρευστοποίησης, ενώ την ίδια ώρα, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, DaimlerChysler υπενθύμισαν στις αγορές ότι παραμένει θολό το τοπίο πάνω από τον ευρωπαϊκό επιχειρηματικό τομέα.

Οι δείκτες 300 & 50

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,71% και 1,82%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να παραμένει πάνω από το φράγμα των 800 μονάδων. Στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκαν οι απώλειες των δεικτών στα εθνικά χρηματιστήρια (Λονδίνο -1,7%, Φραγκφούρτη -1,8%, Παρίσι -2%, Ζυρίχη -1,5%).

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως ναι μεν το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε μετά τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώθηκαν, κυρίως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο τα ασθενή οικονομικά και επιχειρηματικά δεδομένα θεωρούνται εμπόδια σε οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης των αγορών.

Χρηματιστές επισήμαναν πως η πρόσφατη άνοδος των μετοχικών τιμών ήταν απλά μια φυσική αντίδραση στο σύντομο και επιτυχές τέλος του πολέμου στο Ιράκ. Οι ίδιοι κύκλοι προειδοποιούν όμως πως η εικόνα που παρουσιάζουν οι πωλήσεις εταιρειών, το δολάριο ή τα αμερικανικά στατιστικά, δεν μπορεί να συντηρήσουν μια ανοδική πορεία στις αγορές.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: BHP Billiton, Rio Tinto, Renault, Michelin, Deutsche Bank, Axa, Allianz, Dassault Systemes.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα