Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 29 Απριλίου 2003 07:02
UPD:07:07

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Cathay Pacific Airways Ltd., της Singapore Airlines Ltd. και της Qantas Airways Ltd., μετά την ανακοίνωση από μερικές χώρες ότι υπάρχει έλεγχος της εξάπλωσης του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).

O δείκτης Hang Seng στην Ταϊβάν, κέρδιζε ποσοστό 2%, φθάνοντας στις 8.604,15 μονάδες, στις 10:17' π.μ., τοπική ώρα. Ο δείκτης Straits Times στη Σιγκαπούρη, σημείωνε άνοδο 2,5%, μετά τη μείωση, στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών εβδομάδων, του αριθμού των ανθρώπων, που νοσηλεύονται με άτυπη πνευμονία.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE σημείωνε άνοδο 1,3%, για πρώτη ημέρα μέσα σε σύνολο τεσσάρων ημερών. Οι μετοχές της China Airlines και μερίδας άλλων εταιρειών, που επηρεάστηκαν αρνητικά από το SARS, κινούντο ανοδικά μετά την έγκριση μέτρων του υπουργικού συμβουλίου, για την κάλυψη των κεφαλαίων που χάθηκαν, εξ αιτίας την νόσου.

«Υπάρχει κάποια αισιοδοξία για το ότι το SARS βρίσκεται προς στιγμήν υπό έλεγχο», ανέφερε ο Πάνος Ραυτόπουλος, ο οποίος διαχειρίζεται μετοχές αξίας 363 εκατ. δολ. με την Challenger Portfolio Management Ltd., συμπληρώνοντας : «Ο κόσμος λέει ότι η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει χειρότερη από αυτήν που ζούμε σήμερα».

Στο μεταξύ, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi κέρδιζε ποσοστό 3,2%, φθάνοντας στις 586,36 μονάδες, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων. Η Β. Κορέα προσεφέρθη να δοθεί ένα τέλος στο πυρηνικό της πρόγραμμα, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, κάτι το οποίο μπορεί να μειώσει την ένταση στη Χερσόνησο.

Το Βιετνάμ κατέστειλε την έξαρση της άτυπης πνευμονίας και εξαιρέθηκε από τη λίστα των περισσότερο επικίνδυνων χωρών όπου υπάρχει η νόσος, ανέφερε εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, επισημαίνοντας, ότι, μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων άτυπης πνευμονίας στο Χογκ Κογκ, τη Σιγκαπούρη και το Τορόντο.

Αντιθέτως στην Κίνα, όπου εμφανίστηκαν και τα περισσότερα κρούσματα του SARS, ενδέχεται να μείνουν κλειστά και μετά της διακοπές από την 1η έως της 9 Μαΐου τα Χρηματιστήρια, σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται, προκειμένου να ελεγχθεί η νόσος.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία, λόγω εθνικής εορτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα