Δ. Δασκαλόπουλος: Δεν θα υπάρξει ανάπτυξη ούτε το 2014

«Αδιανόητη αλλά όχι απίθανη η έξοδος από το ευρώ»
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 13:34
UPD:13:45
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

«Τα νούμερα δεν βγαίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Την εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα βαθύνει φέτος και ότι δεν θα υπάρξει ανάπτυξη ούτε το 2014 εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, ζητώντας παράλληλα αναθεώρηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με αναπτυξιακούς όρους και δημοσιονομική ευελιξία.

«Τα νούμερα δεν βγαίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Ο κ Δασκαλόπουλος επεσήμανε την ανάγκη ταχύτερης προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να πληρώσει πολύ ακριβά η Ελλάδα την κυπριακή κρίση, η οποία όπως είπε μπορεί να αφαιρέσει έως και μια μονάδα από το ΑΕΠ της χώρας μας.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Επιβάλλεται ευρύτερη και πιο μακροπρόθεσμη θεώρηση του προγράμματος πέρα από το παζάρι για τα μέτρα και τη δόση. Χρειάζονται, είπε, πολιτικές για αύξηση της ρευστότητας, ανάπτυξη και φορολογικό σύστημα με προοπτική τουλάχιστον πενταετίας και να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Επεσήμανε, εξάλλου, τις επιπτώσεις της λιτότητας στον κοινωνικό ιστό αλλά και την παραγωγική βάση της χώρας.

Αναφερόμενος στις διαρθρωτικές αλλαγές, ο κ. Δασκαλόπουλος υποστήριξε ότι δεν νοείται να δίνουμε τον υπέρ πάντων αγώνα για να μην απολυθούν λίγες χιλιάδες επίορκοι του Δημοσίου, τη στιγμή που υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι του ιδιωτικού τομέα.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει σήμερα πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διαλυθεί, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκλείσει «το ενδεχόμενο ατυχήματος».

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το ποιές είναι οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, απάντησε πως δεν γνωρίζει, αλλά ότι «αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε και δεν πρέπει να το διανοούμαστε».

Για το μέλλον της Ε.Ε., είπε μεν ότι είναι αβέβαιο αλλά θεωρεί πως θα επιβιώσει επειδή η επένδυση που έχει γίνει στην Ένωση είναι πολύ μεγάλη. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τις καταθέσεις στην Ελλάδα.
 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα