Δ. Δασκαλόπουλος: Είναι καιρός να καταλάβει η Ελλάδα ότι ο χρόνος τελείωσε

Ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ σε εκδήλωση της Eurobank
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 17:57
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος (αριστερά), ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος (δεξιά) και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Αλέξανδρος Τουρκολιάς συνομιλούν πριν την έναρξη της παρουσίασης της διαδικτυακής πύλης για την προώθηση των εξαγωγών «Export Gate» στο Μέγαρο Μουσικής.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο για την Ελλάδα να αναγνωρίσει ότι η περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει πολύ περιορισμένα όρια και ενέχει ένα τεράστιο κοινωνικό κόστος, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση της Eurobank για την παρουσίαση ηλεκτρονικής πύλης προώθησης των εξαγωγών.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, ο κ. Δασκαλόπουλος υποστήριξε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο για την Ελλάδα να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει το δικό της σχέδιο εξόδου από την κρίση και εκσυγχρονισμού της οικονομίας της, πέρα από την όποια τρόικα.

«Είναι καιρός να καταλάβει η Ελλάδα ότι ο χρόνος τελείωσε. Η Ευρώπη μπορεί να βρει τον δρόμο της για την πραγματική ένωση, αλλά μπορεί και να μην το βρει. Κανείς δεν γνωρίζει. Στη διαδικασία αυτή οι αδύναμοι θα υποφέρουν πιο πολύ, οι φτωχοί θα φτωχύνουν ακόμη περισσότερο. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε αυτό το ρίσκο», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι η εμμονή στη μονομερή λιτότητα πέρασε στο επόμενο στάδιο της μονομερούς αυθαίρετης αλλαγής των κανόνων, με βάση όχι το καλό των πολιτών, αλλά την ιδεοληψία.

Μετά από πέντε χρόνια σκληρών προσπαθειών «βρισκόμαστε πίσω στην ίδια αφετηρία, όπου όλα παίζονται», ανέφερε και πρόσθεσε πως ο προαναγγελθείς πόλεμος έχει ήδη ξεσπάσει - το πεδίο μάχης έχει αλλάξει μόνο - και το ευρώ που γνωρίζουμε είναι το πρώτο του θύμα.

«Οι δικές μας καθυστερήσεις, οι ευρωπαϊκές αμφιθυμίες και η άτεγκτη λογική των αγορών δεν μας αφήνουν περιθώριο: ή προχωρούμε άμεσα και ριζοσπαστικά στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας και κοινωνίας μας ή θα περάσουμε στην κατηγορία των "αποτυχημένων κρατών"», κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα