Λάθη και νέα λάθη

ΓΝΩΜΗ
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 07:00
UPD:07:09
EPA/SIMELA PANTZARTZI

Το παράδοξο είναι πως υπάρχουν και ζητήματα που δημιουργούνται από λάθος παραμέτρους του ίδιου του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, που συνυπέγραψαν κυβέρνηση και τρόικα, και άρα είναι συνυπεύθυνες.

Ενας απλός έλεγχος της τρόικας στα πεπραγμένα της ελληνικής κυβέρνηση το Μάρτιο, που θα διαρκούσε μόλις μία εβδομάδα, κατέληξε σε σίριαλ. Αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, γιατί ο έλεγχος αναφέρεται στην εφαρμογή του μνημονίου, το οποίο εκ φύσεως γεννά προβλήματα αντί να λύνει, ενώ οι δομικές λειτουργίες της κυβέρνησης δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα. Εάν η κυβέρνηση είχε εφαρμόσει όσα δεσμεύτηκε με το μνημόνιο, μόλις τρεις μήνες νωρίτερα, σήμερα θα συζητούσαμε άλλα πράγματα.

Εχασε όμως πολύτιμο χρόνο, όπως έχασε χρόνο και μετά τη φυγή της τρόικας στα μέσα Μαρτίου, αφού πάλι άφησε την επίλυση των «καυτών» ζητημάτων για την τελευταία στιγμή, έτσι για να υπάρχει και το ανάλογο μυστήριο. Η κυβέρνηση καλείται τώρα είτε να παρουσιάσει στους ελεγκτές τα σχέδια για τη μείωση των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα και τη φορολόγηση των ακινήτων είτε να απολογηθεί, για μία ακόμα φορά, γιατί δεν έχει καταλήξει. Τα ζητήματα αυτά αφορούν σε δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν ή θα υλοποιηθούν.

Ομως το παράδοξο είναι πως υπάρχουν και ζητήματα που δημιουργούνται από λάθος παραμέτρους του ίδιου του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, που συνυπέγραψαν κυβέρνηση και τρόικα, και άρα είναι συνυπεύθυνες. Ενα παράδειγμα αποτελεί η πρόβλεψη πως οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν κέρδη (!) στη διετία 2012-2013, και θα απέδιδαν στο Δημόσιο μέρισμα ύψους 900 εκατ. ευρώ, από τις προνομιούχες μετοχές.

Κέρδη δεν υπάρχουν, μόνο ζημίες και μεγάλες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης. Ομως το ποσό είναι εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό και αν δεν εισπραχθεί πρέπει, λένε, να αντικατασταθεί. Κανείς από την τρόικα και τα πολυμελή κλιμάκιά της ή το υπουργείο Οικονομικών δεν εντόπισε το συγκεκριμένο κωδικό του προϋπολογισμού, που στηρίζεται σε ανύπαρκτα κέρδη, ώστε να ενημερώσει πως το κονδύλι αυτό δεν πρόκειται να εισπραχθεί.

Τρόικα και κυβέρνηση προέβλεψαν πως τα φορολογικά έσοδα θα μειωθούν το 2013 κατά 5,8%, αλλά για ένα ακόμα έτος υποεκτίμησαν την επίπτωση της ύφεσης και οι εισπράξεις είναι περισσότερο μειωμένες, σε σύγκριση με τις προσδοκίες. Προέβλεψαν 1-2 δισ. ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου που θα επέφερε η ενοποίηση της φορολογίας των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης.

Τα αποτελέσματα είναι δραματικά σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Εκτίμησαν πως με τις μειώσεις των συντάξεων και των παροχών, τα Ταμεία θα είχαν πλεονάσματα, φέτος, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, αλλά ήδη από τους πρώτους μήνες του έτους ο στόχος θεωρείται ανέφικτος. Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται με τέτοιες αστοχίες και η συνταγή αντιμετώπισης, δεν προβλέπει το λογικό, την προσγείωση των προβλέψεων στα πραγματικά δεδομένα, αλλά ...νέα μέτρα.

Π.Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα