Η αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία αυξάνεται καθώς καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία».
Μάλιστα υποστηρίζουν πως η θετική αξιολόγηση είναι αναγκαίο να εξασφαλισθεί το συντομότερο δυνατό και να αποφευχθεί το αρνητικό παράδειγμα των ατέρμονων διαπραγματεύσεων του 2012.
Η κυβέρνηση, προσθέτουν οι αναλυτές, πρέπει να έχει συγκεκριμένο σχέδιο για μια σειρά από θέματα ώστε με την επιστροφή της τρόικας να ολοκληρωθεί η θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Τα ανοικτά θέματα περιλαμβάνουν την εφαρμογή του προγράμματος «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων, την αντικατάσταση του Ενιαίου Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών από τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΦΑ), την ανεξαρτητοποίηση ή τουλάχιστον την αύξηση της ανεξαρτησίας της νέας Γενικής Γραμματείας Εσόδων και την ένταξη σε αυτή του ΣΔΟΕ, την καλύτερη δημοσιονομική απεικόνιση των λογαριασμών της κυβέρνησης με έμφαση στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τέλος την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Στο δελτίο σημειώνεται ακόμη πως η πορεία της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν είναι ικανοποιητική παρά την θετική έκπληξη του Μαρτίου. Συγκεκριμένα παρατηρείται πως για την περίοδο Δεκεμβρίου 2012-Μαρτίου 2013 το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών είναι μόλις 1,5 δισ. ευρώ αντί των προβλεπόμενων από το Πρόγραμμα 3,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα συνεχίζεται πτώση της οικονομικής δραστηριότητας καθώς ο δείκτης ΡΜΙ του Μαρτίου δείχνει περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση μειώνεται περαιτέρω.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η απρόσκοπτη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την συνέχιση της επιστροφής καταθέσεων και την ανακοπή της μείωσης της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα.
Τέλος, όσον αφορά στην περίπτωση της Λευκωσίας, η Eurobank αναφέρει ότι το κυπριακό πρόγραμμα σταθεροποίησης οφείλει να επωφεληθεί από τα διδάγματα που προέκυψαν από το σχεδιασμό και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.