Γ. Στουρνάρας: Υπήρξε σημαντική πρόοδος

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 21:33
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κάνει δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Υπήρξε σημαντική πρόοδος σε όλα τα θέματα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας και του Πρωθυπουργού.

«Είμαστε πολύ κοντά σε όλα τα θέματα», τόνισε προσθέτοντας πως ορισμένα τεχνικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά θα κλείσουν όλα μαζί ως πακέτο, όταν η αποστολή επιστρέψει από τη Σύνοδο Κορυφής προς το τέλος του μήνα ή τις αρχές Απριλίου.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη δόση είναι διασφαλισμένη.

Στο μεταξύ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδει ότι συμμετείχε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την τρόικα ο Αντώνης Μανιτάκης. «Ο υπουργός δεν συμμετείχε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της τρόικας όπως εσφαλμένα μεταδόθηκε και κατά συνέπεια δεν βγήκε από “παράπλευρη” ή “πίσω” πόρτα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα ο κ. Στουρνάρας είχε συνάντηση διάρκειας 2,5 ωρών με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη και του συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου.

REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχωρούν από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση αυτή, ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και τα περί παράτασης των σχετικών προθεσμιών, ότι οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Το απόγευμα προηγήθηκε και ολιγόλεπτη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.

Ο κ. Μανιτάκης παρέδωσε στον κ. Σαμαρά αναλυτικό σημείωμα για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας - κινητικότητας, καθώς και το σχέδιο των αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο τομέα, τα οποία έχουν καταρτιστεί βάσει των προαπαιτούμενων που είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», το κεντρικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι η άρνηση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη δέσμευση του μνημονίου για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και η αθέτηση της συμφωνίας από την πλευρά της κυβέρνησης καθιστά δύστροπους τους ελεγκτές για όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα, όπως η διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ και οι δόσεις των χρεών προς εφορία και Ταμεία.

Η τρόικα, ωστόσο, ανακάλυψε και νέα προβλήματα, όπως είναι ο κίνδυνος αύξησης των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, οι ελλιπείς έλεγχοι των δημοσιονομικών επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ανησυχεί και για τις επιπτώσεις στις τράπεζες μιας ρύθμισης των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Σημειώνεται πως το πρωί της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Αντώνης Σαμαράς επιστρέφει στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Λεονταρισμοί της συγκυβέρνησης για δήθεν επαναδιαπραγμάτευση

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουρού με τους εκπροσπώπους της τρόικας, σημειώνοντας: «Παρά τους λεονταρισμούς της συγκυβέρνησης για δήθεν επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ο κ. Σαμαράς δεν τόλμησε καν να πει στον Τόμσεν και την παρέα του ότι δεν θα απολύσει δημοσίους υπαλλήλους, ότι θα καταργήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και ότι θα δώσει φθηνό πετρέλαιο, προκειμένου να μην παγώσει ο ελληνικός λαός».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα