Σουηδία: Τα προβλήματα στην Κύπρο έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί νωρίτερα

Συνάντηση του σουηδού ΥΠΕΞ με τον κύπριο ομόλογό του
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 21:03
UPD:21:05
EPA/JULIEN WARNAND

«Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι γιατί δεν λήφθηκαν μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην οικονομία της Κύπρου νωρίτερα, καθώς η κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ.

Ο ισχυρισμός ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου λειτουργούσε με λάθος τρόπο είναι άδικος, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, ο οποίος συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον κύπριο ομόλογο του, Ιωάννη Κασουλίδη.

Υπάρχουν στην Κύπρο καλοί τραπεζίτες και ικανοί άνθρωποι, συνέχισε ο κ. Μπιλντ και πρόσθεσε: «Όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, έτσι και στην Κύπρο για κάποιους λόγους η κατάσταση οδηγήθηκε εδώ που βρίσκεται».

Το μεγαλύτερο ερώτημα, είπε ο σουηδός ΥΠΕΞ, είναι γιατί δεν λήφθηκαν μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην οικονομία της Κύπρου νωρίτερα, καθώς η κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη.

Σε ερώτηση κατά πόσο η Σουηδία κάνει σκέψεις για ένταξη στην Ευρωζώνη, ο κ. Μπιλντ υπενθύμισε ότι στο δημοψήφισμα του 2003 η ένταξη στο ευρώ απορρίφθηκε. Επεσήμανε ότι ο ίδιος ήταν και παραμένει υπέρ της ένταξης της χώρας του στην Ευρωζώνη και εξέφρασε τη θέση ότι το θέμα αυτό παραμένει στο τραπέζι.

Από την πλευρά του ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε στον κ. Μπιλντ την απογοήτευση και την πικρία της Κύπρου για την ξαφνική, αλλά αναπόφευκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην οικονομία.

Όπως τόνισε ο κ. Κασουλίδης, στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και για τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην περιοχή, το Κυπριακό, τις σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία, την κατάσταση στις αραβικές χώρες, τη Μέση Ανατολή, τις σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ, τα προβλήματα στον Λίβανο και τη Συρία καθώς και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα