Eurobank: Το σχέδιο για την Κύπρο εντείνει τους κινδύνους στην περιφέρεια

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 17:57
UPD:17:58
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, αναμένεται συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και στροφή προς άλλους παραγωγικούς τομείς.

Σημαντικές και δυσμενείς επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία αναμένεται να έχει το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, εντείνοντας παράλληλα την αβεβαιότητα για την περιφέρεια της Ευρωζώνης, εκτιμά η Eurobank.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» επισημαίνονται οι κίνδυνοι που επιφυλάσσει η συμφωνία της νήσου με τους διεθνείς πιστωτές εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην επίτευξη της συμφωνίας αλλά και των εσφαλμένων χειρισμών εκ μέρους τόσο της κυπριακής κυβέρνησης όσο και του Eurogroup.

Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας έχει επιβαρύνει τα μεγέθη της κυπριακής οικονομίας και ενισχύει την αβεβαιότητα σχετικά με τον κίνδυνο της μετάδοσης της τραπεζικής κρίσης και σε άλλα μέλη της Ευρωζώνης.

Δεύτερη σημαντική επίπτωση της συμφωνίας, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η μεγάλη επιβάρυνση των καταθετών με αποταμιεύσεις άνω των 100.000 ευρώ στις κυπριακές τράπεζες.

Μετά από ένα τέτοιο μέτρο, δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμπλοκής των μεγαλοκαταθετών σε ενδεχόμενες μελλοντικές διασώσεις τραπεζών στην Ευρωζώνη, όπως επισήμαναν με δηλώσεις τους ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, αναμένεται συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και στροφή προς άλλους παραγωγικούς τομείς. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να γίνει άμεσα, καθώς οι επιπτώσεις  στην πραγματική οικονομία θα είναι σημαντικές, δεδομένου ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας στην Κύπρο συνεισφέρει το 28,2% του ΑΕΠ. Δεύτερος έρχεται ο τουρισμός με 27,6%.

«Αναμένουμε ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο, η λύση του κυπριακού τραπεζικού προβλήματος αλλά και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη για την επιτάχυνση της διαδικασίας της τραπεζικής ένωσης», καταλήγει η έκθεση.

 


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα