Βερολίνο: «Μοναδική» η περίπτωση της Κύπρου

Παίρνει αποστάσεις από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ η Γερμανία
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 15:45
EPA/Rainer Jensen

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Το τέλος που θα επιβληθεί στις μεγάλες καταθέσεις στις τράπεζες της Κύπρου δεν πρόκειται να αποτελέσει πρότυπο ούτε να επαναληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ξεκαθάρισε σήμερα το Βερολίνο, παίρνοντας αποστάσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup.

«Η Κύπρος είναι μια μοναδική περίπτωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο για προγράμματα βοήθειας προς άλλες χώρες.

«Δεν λειτουργεί στην Ευρώπη η αυτόματη μεταφορά κανόνων από τη μία χώρα στην άλλη», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ.

Ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε δηλώσει πως η συμφωνία των διεθνών πιστωτών με την Κύπρο, που προβλέπει να επιβληθούν ζημίες στους μεγαλοκαταθέτες σε πιστωτικά ιδρύματα της χώρας — το λεγόμενο bail-in — θα έπρεπε να αποτελέσει πρότυπο για μελλοντικές διασώσεις ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Ζάιμπερτ απέφυγε να πει εάν τα σχόλιά του συνιστούν κριτική κατά του Ντάισελμπλουμ, οι δηλώσεις του οποίου προκάλεσαν αναστάτωση στις αγορές.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα