Λειτουργεί κανονικά σήμερα το δίκτυο των κυπριακών υποκαταστημάτων

Στην Πειραιώς πέρασαν τα καταστήματα των Τράπεζας Κύπρου, Cyprus Popular Bank και Ελληνικής Τράπεζας στην Ελλάδα
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013 07:00
UPD:10:20
Phasma/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ουρά καταθετών από το πρωί στην τράπεζα Κύπρου που άνοιξε σήμερα μετά από πολλές ημέρες κλεισίματος.

Λειτουργούν σήμερα κανονικά τα 312 καταστήματα της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας που ανήκουν πλέον στον Ομιλο της Τράπεζας Πειραιώς.

Η μεταβίβαση, που ολοκληρώθηκε χθες, διασφαλίζει τους καταθέτες, τους πελάτες και τους 5.300 εργαζόμενους στις κυπριακές τράπεζες, ενώ η κίνηση αυτή φέρνει την τράπεζα στη δεύτερη θέση από πλευράς μεριδίου στην εγχώρια αγορά, με 28% στις χορηγήσεις και 27% στις καταθέσεις.

Για τις ημέρες που έμειναν κλειστά τα καταστήματα των τριών τραπεζών, δεν επηρεάζονται οι πελάτες, με την έννοια ότι το διάστημα αυτό θεωρείται ότι υπήρξε ανωτέρα βία και άρα παρατείνονται προθεσμίες που αφορούν επιταγές αλλά και δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ενώ πλήρως προστατευμένες είναι οι καταθέσεις και δεν υπόκεινται σε κανενός είδους κούρεμα.

Τι προβλέπεται

Η συμφωνία προβλέπει να μεταβιβαστεί το σύνολο των καταθέσεων, δανείων και καταστημάτων, στην Ελλάδα, της Τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής-νυν Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας, όπως επίσης των δανείων και καταθέσεων των θυγατρικών τους στην Ελλάδα εταιρειών leasing, factoring και της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος, που είναι αυτόνομο τραπεζικό ίδρυμα με έδρα στην Ελλάδα.

Η Πειραιώς αποκτά έτσι ενεργητικό ύψους 16,4 δισ. ευρώ και καταθέσεις 15 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία της 15 Μαρτίου 2013. Οσον αφορά στις χορηγήσεις, ανέρχονται στα 23,9 δισ. ευρώ προ προβλέψεων, ενώ μετά από τις προβλέψεις διαμορφώνονται στα 16,2 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις είναι ύψους 7,7 δισ. ευρώ, το 32% των δανείων, και περιλαμβάνουν και τις μελλοντικές προβλέψεις που αποτίμησε η Pimco. Tα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των κυπριακών εργασιών για πάνω από 90 ημέρες αντιστοιχούν στο 38% των χορηγήσεων, με την κάλυψη όμως να φθάνει σε ποσοστό το 85%. Στο ικανοποιητικό ποσοστό του 109% διαμορφώνεται ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις για τις κυπριακές εργασίες.

Το τίμημα, ύψους 524 εκατ. ευρώ, που αναφέρεται στη συμφωνία, εντάσσεται στο περίπου 1,5 δισ. ευρώ ανακεφαλαιοποίησης που θα καταβάλει κατά τα δύο τρίτα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την κυπριακή πλευρά, αφού οι κυπριακές εργασίες μεταβιβάζονται ανακεφαλαιοποιημένες και με καλυμμένες τις ανάγκες ρευστότητας. Σημειώνεται ότι ELA από την ΤτΕ δεν έχουν λάβει οι κυπριακές τράπεζες, παρά μόνο η Επενδυτική Τράπεζα, που είναι ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα.

Δεν μεταβιβάζονται οι θυγατρικές του χρηματοοικονομικού κλάδου και συγκεκριμένα οι Κύπρου ΑΧΕΠΕΥ, Κύπρου Asset Management και CPB ΑΕΔΑK, όπως και οι ασφαλιστικές εργασίες των δύο τραπεζών, με όποια νομική μορφή έχουν. Οι δραστηριότητες αυτές εξαρτώνται από τις εξελίξεις στην Κύπρο όσον αφορά στις δύο τράπεζες, αν δηλαδή θα περάσουν στην Κύπρου και αυτές της Λαϊκής, μετά τη διάσπαση της τελευταίας.

Η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με τις κυπριακές Αρχές υπογράφηκε χθες το μεσημέρι, έπειτα από μαραθώνιο επαφών που πραγματοποίησε το κλιμάκιο της τράπεζας στη Λευκωσία, από την Κυριακή και έως χθες τα ξημερώματα. Ο στόχος ήταν να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν τα καταστήματα και να ομαλοποιηθεί η εξυπηρέτηση των πελατών.

Η ΤτΕ

Σημαντική ήταν η συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως επισημαίνουν τα εμπλεκόμενα μέρη, αφού εξαρχής η κεντρική τράπεζα παρενέβη και συντόνισε τη διαδικασία για την πώληση του δικτύου καταστημάτων και των δραστηριοτήτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με στόχο την πλήρη προστασία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος από την κρίση στην Κύπρο. ενώ σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, συντόνισε και τη διαδικασία και το περιεχόμενο της μεταβίβασης.

Η ΤτΕ προσέφερε με ομάδες στελεχών τεχνογνωσία στην κυβέρνηση της Κύπρου και την ΚτΚ, ενώ είναι ενδεικτικό ότι το προηγούμενο τετραήμερο, εν όψει της μεταβίβασης, οι αρμόδιες διευθύνσεις Εποπτείας, Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων ήταν σε επιφυλακή όλο το εικοσιτετράωρο. Με χαρτονομίσματα ήταν εφοδιασμένα τα ATM και των τριών τραπεζών, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα εξυπηρέτησης των πελατών στο διάστημα που ήταν κλειστά τα καταστήματα.

Με την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων των τριών τραπεζών, το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου ανέρχεται σε 95 δισ. ευρώ, με 1.660 καταστήματα και 24.000 υπαλλήλους.

Μακρά εμπειρία

Ο Ομιλος της Τράπεζας Πειραιώς διαθέτει μακρά και αποδεδειγμένη εμπειρία απρόσκοπτης και ταχείας ενοποίησης τραπεζών, καθώς έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία περισσότερες από 15 εξαγορές και συγχωνεύσεις τα τελευταία 15 χρόνια, γεγονός που ελαχιστοποιεί οποιοδήποτε κίνδυνο υλοποίησης.

Το ΧΑΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου της Κύπρου θα συνεδριάσει το πρωί της Πέμπτης, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα λειτουργήσει το ΧΑΚ. Ακόμη και στην περίπτωση που η συνεδρίαση πραγματοποιηθεί, στελέχη του ΧΑΚ δήλωναν στη «Ν» είναι εξαιρετικά πιθανό να παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής τουλάχιστον οι επίμαχες τραπεζικές μετοχές. Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένες τις αργίες της Παρασκευής και της Δευτέρας, το ελληνικό Χρηματιστήριο θα αναμένει τις αποφάσεις τόσο του ΧΑΚ όσο και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, προκειμένου να αποφασίσει άρση αναστολής των τίτλων των CPB και Κύπρου, ενώ θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η άμεση διαγραφή της μετοχής της CPB από το χρηματιστηριακό ταμπλό, ως αποτέλεσμα της διάσπασης.

Ενημέρωση

Επιστολή προς όλες τις εισηγμένες εταιρείες, τόσο σε αυτές που έχουν ήδη δημοσιεύσει καταστάσεις όσο και σε αυτές που πρόκειται να δημοσιεύσουν, θα στείλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητώντας να ενημερώσουν επακριβώς για κάθε μορφής έκθεσή τους στην Κύπρο.

Αυτό αποφασίσθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία συζήτησε μόνο τις σχετικές με την Κύπρο εξελίξεις. Συζητήθηκαν, επίσης, τεχνικές λεπτομέρειες, ζητήματα που αφορούν σε επικείμενες άρσεις αναστολής διαπραγμάτευσης, σε θέματα εκκαθάρισης, ακόμα και στην Κοινή Πλατφόρμα Χ.Α. - ΧΑΚ. Την Πέμπτη, αναμένεται η επόμενη ανακοίνωση από πλευράς Ε.Κ.- Χ.Α., μετά την όποια απόφαση λάβει το ΧΑΚ περί επανέναρξης λειτουργίας του.

Μειώθηκε η εξάρτηση από τον ELA

Επιβεβαιώθηκε και το μήνα Φεβρουάριο η μετατόπιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μάλιστα καταγράφηκε και οριακή μείωση της εξάρτησης από την ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, η ρευστότητα από τον ELA υποχώρησε κατά περίπου 10 δισ. ευρώ, στα 21,1 δισ. ευρώ από 31,4 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου, ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ περιορίστηκε οριακά στα 75,2 δισ. ευρώ, από 76,2 δισ. ευρώ.

Η διαφορά είναι σαφής στο κόστος που καλούνται να καταβάλουν οι τράπεζες -από το 3% του ΕLA στο 0,75% της ΕΚΤ- και αποτυπώθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο σε σχέση με το Δεκέμβριο, που ο ELA έφθανε τα 101,8 δισ. ευρώ και η ρευστότητα από την ΕΚΤ τα 19,4 δισ. ευρώ. Σταδιακά αποκλιμακώνεται η συνολική εξάρτηση από το ευρωσύστημα και από τα 121,2 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου 2012 μειώνεται στα 107,6 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου και στα 96,3 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μια θετική συγκυρία για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος από την αρχή του έτους και μέχρι σήμερα, αφού και το Φεβρουάριο φαίνεται ότι εμπεδώθηκε η τάση εισροής καταθέσεων, μειώθηκε η εξάρτηση από τον ELA με όφελος 200 εκατ. ευρώ μηνιαίως, ενώ καταγράφεται υποχώρηση στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, ως αποτέλεσμα και των συγχωνεύσεων. Παρά την πλήρη διασφάλιση των ελληνικών καταθέσεων, οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με επίκεντρο τις καταθέσεις δεν βοηθούν πάντως, σε μια στιγμή που είναι σημαντική για τους εγχώριους ομίλους που «βλέπουν» στον ορίζοντα το άνοιγμα των διεθνών χρηματαγορών.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα