Μιχ. Σαρρής: Καταστροφική ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013 18:22
UPD:27/03/2013 08:16
EPA/STR

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής (δεξιά) και ο κεντρικός τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης (αριστερά) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λευκωσία.

Καταστροφική χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής ενδεχόμενη έξοδο της μεγαλονήσου από το ευρώ.

«Η έξοδος της Κύπρου από το ευρώ, που θα σήμαινε έξοδο από την Ε.Ε., θα ήταν καταστροφική πολιτικά και οικονομικά» είπε. «Δεν θέλουμε ούτε καν να το σκεφτούμε» πρόσθεσε. 

Διαβεβαιώσεις για την Τράπεζα Κύπρου

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο διοικητής της Κεντρικής Πανίκος Δημητριάδης και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου έστειλαν το μήνυμα ότι η Τράπεζα Κύπρου θα σωθεί. Η συμφωνία με το Eurogroup «προβλέπει πλήρη ανακεφαλαιοποίση της Τράπεζας Κύπρου και θέτει τις βάσεις για διάσωσή της. Η Τράπεζα Κύπρου θα γίνει πιο γερή», τόνισε ο διοικητής και μαζί του συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Πανίκος Δημητριάδης ανέφερε ότι ο στόχος είναι η δημιουργία μιας πολύ ισχυρής τράπεζας, που θα αποκτήσει πρόσβαση στο ευρωσύστημα, και όχι στον ELA. Η συγχώνευση με τη Λαϊκή θα μας δώσει μια πολύ ισχυρή Τράπεζα, πρόσθεσε. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι, με βάση την συμφωνία του Eurogroup η ΕΚΤ θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας προς την Τράπεζα Κύπρου.

Ευθύνες στον Δ. Χριστόφια από τον κεντρικό τραπεζίτη

Για τη σημερινή κατάσταση ο διοικητής επέρριψε ευθύνη για κωλυσιεργία στην κυβέρνηση Χριστόφια.

Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος διορίστηκε τον Μάιο του 2012 από τον τέως πρόεδρο Δ. Χριστόφια, αποκάλυψε ότι, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, πίεζε την προηγούμενη κυβέρνηση «με τρόπο ευγενικό και με στοιχεία», όπως είπε, πως έπρεπε να προχωρήσει σε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Είχα ενημερώσει για τον κίνδυνο «κουρέματος», πρόσθεσε.

Κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει την άποψη μερίδας της κοινής γνώμης ότι «αντί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Κύπρου, υπερασπίστηκε αυτά της τρόικας», ο κ. Δημητριάδης είπε ότι ο καθένας μπορεί να κάνει τις εκτιμήσεις του για τα συμφέροντα της Κύπρου.

«Από το Μάιο το τραπεζικό μας σύστημα ήταν σε πολύ δύσκολη θέση, η Λαϊκή Τράπεζα δεν έβρισκε κεφάλαια. Επομένως, χρειάζεται να υπάρχει καλή συνεργασία με τους εταίρους μας», τόνισε.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή»

Επίσης, επεσήμανε ότι «η ελπίδα για βοήθεια από την Ρωσία μας καθυστέρησε πολύ και έτσι φθάσαμε στα χειρότερα». Τα μέτρα, σημείωσε, είναι οδυνηρά, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή. Επίσης, παρατήρησε ότι «είναι φυσικό πολλοί να αναζητούν τώρα αποδιοπομπαίους τράγους, όμως η ΚΤ κάνει με σοβαρότητα το έργο της».

Ο διοικητής παραδέχθηκε ότι λόγω της πίεσης του χρόνου δεν υπήρξε πλήρης συντονισμός για να εκδοθεί μαζί με το χθεσινό διάταγμα για τον διαχειριστή στην Τράπεζα Κύπρου και διευκρινιστική δήλωση, ώστε να μην προκληθεί πανικός στους εργαζομένους στην Τράπεζα Κύπρου για την αργία των τραπεζών.

Στον ίδιο λόγο απέδωσε και την ανάκληση της αρχικής ανακοίνωσης ότι σήμερα θα λειτουργούσαν όλες οι τράπεζες, εκτός της Κύπρου και Λαϊκής. Οι κύριοι Δημητριάδης και Σαρρής διευκρίνισαν ότι ο ρόλος του διαχειριστή στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι για μια-δύο μέρες, προκειμένου να διευθετηθούν ζητήματα αναφορικά με την απορρόφηση της «καλής» Λαϊκής Τράπεζας.

Επίσης, εξέφρασαν την ελπίδα ότι την Πέμπτη θα ανοίξουν όλες οι τράπεζες.

Ο κ. Σαρρής εξήγησε ότι ο διαχειριστής στην Τράπεζα Κύπρου εργάζεται για την αποξένωση των υποκαταστημάτων της Λαϊκής στην Ελλάδα, για την επίβλεψη της συγχώνευσης Κύπρου και Λαϊκής και της διαδικασίας του «κουρέματος» και αντικατάστασής του με μετοχές.

«Τελικό χτύπημα το PSI»

Σε ερώτηση για τους λόγους, οι οποίοι οδήγησαν την Λαϊκή Τράπεζα στη χρεοκοπία, οι κύριοι Δημητριάδης και Σαρρής είπαν ότι υπήρχαν πολλά προβλήματα, αλλά, υποστήριξαν, ότι «το τελικό χτύπημα ήταν το PSI στην Ελλάδα».

Π. Δημητριάδης: Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ

Εν τω μεταξύ, ο κ. Δημητριάδης διέψευσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να παραιτείται από διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, δηλώνοντας ότι δεν θα παραιτηθεί από την θέση του. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΜΠΕ ο κ. Δημητριάδης είπε: «Δεν προτίθεμαι σε τέτοια δύσκολη στιγμή να επιδεινώσω την κατάσταση της χώρας» και πρόσθεσε: «Τυγχάνω της εμπιστοσύνης της ΕΚΤ».

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΜΠΕ κατά πόσο ο διοικητής τυγχάνει της εμπιστοσύνης του προέδρου, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα φέρεται να είναι δυσαρεστημένος μαζί του, απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

«Οι θεσμοί, ιδιαίτερα σε τόσο δύσκολες ώρες, πρέπει να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο που έχουν σχέση με το κοινό καλό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σαφής και συγκεκριμένος σε ό,τι αφορά τις ξεχωριστές αρμοδιότητες», είπε.

Σταύρος Μαλάς: Να συζητηθεί ακόμη και ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αlpha 9,89, ο πρώην υπουργός Υγείας της Κύπρου και διεκδικητής της Κυπριακής Προεδρίας με τη στήριξη του ΑΚΕΛ, Σταύρος Μαλάς, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πρέπει να συζητηθεί ακόμη και το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία του Eurogroup «νέο οικονομικό Αττίλα».

«Θα πρέπει η κυβέρνηση να βάλει τους οικονομολόγους κάτω και να βρούμε λύση εκτός τρόικας και αν αυτό δεν είναι δυνατό να συζητήσουμε και την έξοδο από την ευρωζώνη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «καμιά λύση δεν πρέπει να αποκλειστεί».

«Χαλαροί» οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου διευκρίνισε ότι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων αναμένεται να μην είναι αυστηροί, αλλά θα εφαρμοστούν, όπως είπε, στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.

«Αποσκοπούμε σε κάποιους περιορισμούς οι οποίοι, σύμφωνα με τα λόγια του Προέδρου (της Κύπρου), θα είναι χαλαροί», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης.

Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι η απορρόφηση των υγιών στοιχείων της Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου θα δημιουργήσει μια «πολύ ισχυρή τράπεζα». «Μετά από αυτό, η Τράπεζα Κύπρου θα έχει πρόσβαση στο ευρωσύστημα, όχι στο ΕLA, αλλά σε κανονική χρηματοδότηση», σημείωσε.

Νωρίτερα, η Οργάνωση Εργοδοτών και Βιομηχάνων απηύθυνε έκκληση προς την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να ανοίξουν τις τράπεζες, προειδοποιώντας ότι κάθε μέρα που περνά η ζημιά στις επιχειρήσεις και την οικονομία αυξάνεται.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα επηρεάσει το κλείσιμο των τραπεζών την πληρωμή μισθών και υποχρεώσεων από επιχειρήσεις, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Κωνσταντίνος Χριστοφίδης σημείωσε ότι «οι πληρωμές των επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν, ούτε βέβαια και οι πληρωμές στους εργαζόμενους». Αυτό, όπως είπε, «δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία».

Στοιχεία για την εκροή καταθέσεων ζητεί η Επιτροπή Θεσμών

Την ίδια ώρα, επιστολές στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη αλλά και στην διαχειρίστρια της Λαϊκής Αντρη Αντωνίου, αποστέλλονται από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, με αίτημα τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων προχώρησαν στην εκροή καταθέσεων από Κύπρο και Ελλάδα.  

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, ο πρόεδρός της Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «η Επιτροπή εξετάζοντας το θέμα, έχει δημιουργήσει μια εικόνα που χρήζει περισσότερης πληροφόρησης».

Θα πρέπει, όπως είπε, να διερευνηθεί επίσης κατά πόσο η κυβέρνηση, τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή, ήταν πληροφορημένη για πολλά σημαντικά πράγματα που δημιούργησαν το πρόβλημα στο τραπεζιτικό σύστημα και ιδιαίτερα στην Λαϊκή. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα