Κομισιόν: Δεν αποκλείεται η συμμετοχή των μεγαλοκαταθετών στις διασώσεις

Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013 15:21
UPD:16:15
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δεν αποκλείεται οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά στο πλαίσιο της διάσωσης τραπεζών, σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο της Ε.Ε., όπως δήλωσε σήμερα η Σαντάλ Χιούζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση, δεν αποκλείεται οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να εξεταστούν ως μέσο διάσωσης», δήλωσε η κ. Χιουζ. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να συμμετέχουν στη διάσωση καταθέτες με [αποταμιεύσεις] κάτω των 100.000 ευρώ, τώρα ή στο μέλλον».

Ερωτηθείσα σχετικά με τις αρχικές δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι το σχέδιο για την Κύπρο αποτελεί «πρότυπο», η κ. Χιουζ τόνισε ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική, η κατάσταση ειδική και δεν συνιστά ιδανικό μοντέλο που μπορεί να επαναληφθεί.

«Δεν λέμε ότι είναι ένα μοντέλο διότι δεν πρέπει να ξαναβρεθούμε σε τέτοια κατάσταση στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν για τα λάθη των τραπεζών.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν εξήγησε ότι με την ευρωπαϊκή ενοποίηση θα έχουμε μια πραγματική εποπτεία των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως είπε, είναι θετικό ότι έχει ήδη εγκριθεί η εποπτεία ενώ οι τράπεζες είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Υποστήριξε, επίσης, ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί και η κοινοτική οδηγία για την εγγύηση καταθέσεων για κάτω των 100.000 ευρώ. Οι προτάσεις της Κομισιόν είναι ξεκάθαρες ως προς τη στιγμή στην οποία θα επεμβαίνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα