Τρομακτικές και απρόβλεπτες θα είναι οι συνέπειες από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και του νομοθετήματος για τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Πρώτο Εκτελεστικό Διευθυντή της Λαϊκής Τράπεζας, Τάκη Φειδία.
Ο ίδιος αποκάλυψε, μάλιστα, πως υπήρξε στο τραπέζι εναλλακτικό σχέδιο αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ επεσήμανε ότι αν περάσει το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί στη Βουλή θα προκαλέσει τεράστια λειτουργικά και νομικά προβλήματα στην τράπεζα.
Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Φειδία υποστήριξε ότι, αν δεν καταψηφιζόταν η απόφαση του Eurogroup, το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου «δεν θα βρισκόταν σήμερα σε αυτά τα σοβαρά διλήμματα» και «ούτε η Λαϊκή θα ήταν αντιμέτωπη με αυτή την πρωτοφανή και δύσκολη κατάσταση».
«Ήταν ομολογουμένως μία απόφαση που ξάφνιασε τους εργαζόμενους της Λαϊκής Τράπεζας. Παρά το γεγονός ότι γνωρίζαμε την κρισιμότητα της κατάστασης, γνωρίζαμε την αρχική πρόταση του Eurogroup η οποία όσο οδυνηρή και να ήταν θα διασφάλιζε το μέλλον του τραπεζικού τομέα. Υπάρχει σχέδιο διάσωσης της CPB συστήματος», σημείωσε ο κ. Φειδία.
«Μείναμε άφωνοι διότι το προηγούμενο βράδυ ήμασταν στην Κεντρική Τράπεζα και συζητούσαμε συγκεκριμένα σχέδια αναδιάρθρωσης της Λαϊκής και δεν μας ειπώθηκε τίποτε», πρόσθεσε. «Ως διεύθυνση και οι εργαζόμενοι της Λαϊκής πληροφορηθήκαμε τις τελικές αποφάσεις από την ανάγνωση της γραπτής δήλωσης του διοικητή της κεντρικής τράπεζας στο Προεδρικό.»
Ο κ. Φειδία επεσήμανε ότι υπήρξε και υπάρχει ακόμη στο τραπέζι σχέδιο αναδιάρθρωσης της CPB που, όπως ο ίδιος λέει, θα σώσει την τράπεζα και το οποίο περιλαμβάνει το μέλλον των εργασιών στην Ελλάδα, εθελούσιες αφυπηρετήσεις μέχρι και 300 ατόμων.
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι τα καταστήματα της Λαϊκής στην Ελλάδα χρωστούν στην κυπριακή τράπεζα 5 δισ. ευρώ. «Όλα τα δάνεια της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα και όλη η περιουσία της είναι υποθηκευμένη στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έναντι του δανείου που έχει πάρει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μας στηρίξει. Αυτά που πάνε; Πως διασφαλίζονται;», διερωτήθηκε.
«Στη Λαϊκή Τράπεζα υπάρχουν καταθέσεις από 450 ταμεία. Υπάρχουν επίσης και καταθέσεις από ασφαλιστικά ταμεία. Ας μας πουν τι θα γίνουν», πρόσθεσε.
Ο κ. Φειδίας χαρακτήρισε πολύ άδικο αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λαϊκή, «άδικο για τους εργαζόμενους και άδικο για τους πελάτες της». «Οδηγηθήκαμε εδώ που είμαστε σήμερα διότι η Κύπρος κλήθηκε εθελοντικά και τονίζω εθελοντικά για να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Και οδηγούμαστε αυτή τη στιγμή στο να πληρώσουν οι καταθέτες της Κύπρου, να πληρώσουν οι υπάλληλοι της τράπεζας της Κύπρου αυτή την εθελοντική μας απόφαση», είπε.
Εκτίμησε, εξάλλου, ότι αυτό που έχει αποφασιστεί δεν είναι μόνο τη Λαϊκή Τράπεζα που πλήττει, αλλά αντίθετα θα επηρεάσει ολόκληρη την Κύπρο. «Στις επόμενες μέρες θα αντιληφθούμε τις επιπτώσεις για το τραπεζικό σύστημα του τόπου», είπε ο κ. Φειδία.