Κύπρος: Κλειστές όλη την εβδομάδα οι τράπεζες

Βαρύ κλίμα στη Λευκωσία
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 19:15
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Κλειστό υποκατάστημα τράπεζας στην Λευκωσία.

Κλειστές όλη την εβδομάδα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, θα παραμείνουν τελικά οι τράπεζες στην Κύπρο, εν μέσω συνεχών συσκέψεων και διαβουλεύσεων τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Μόσχα. 

«Μετά την απόρριψη της ψήφισης του νομοσχεδίου για την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων από την Βουλή των Αντιπροσώπων, κρίθηκε αναγκαία η κήρυξη της 21ης και 22ας Μαρτίου 2013 ως τραπεζικής αργίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών.

Προστίθεται ότι κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας, δεν θα διενεργούνται τραπεζικές συναλλαγές. 

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, το κλίμα είναι βαρύ στη Λευκωσία, όπου λίγο μετά τις 21.00 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ενώ αύριο Πέμπτη στις 9.30 το πρωί ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει νέα σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Η Κύπρος «ακροβατεί» ανάμεσα σε Ε.Ε και Ρωσία

Η Λευκωσία μοιάζει να κινείται σε τεντωμένο σχοινί. Με το ενδεχόμενο μιας ρωσικής λύσης να απογοητεύει την τρόικα, η Γερμανία καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να αναζητήσει μια εναλλακτική λύση εντός Ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο πήχης των προσδοκιών για βοήθεια από τη Ρωσία έχει χαμηλώσει, καθώς δεν προέκυψε μέχρι το απόγευμα καμιά συμφωνία από τις επαφές στην Μόσχα του Κύπριου υπουργού Οικονομικών.

Η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, αναζητεί ξανά λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης της οικονομίας μέσω της τρόικας.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως το κούρεμα καταθέσεων, αλλά σε μια πιο ήπια μορφή, βρίσκεται στο τραπέζι.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Αντιπρόταση ζητούν τώρα οι Βρυξέλλες από τη Λευκωσία

Κοινό τόπο στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων αποτελεί το κάλεσμα προς τη Λευκωσία, μετά την αρνητική ψήφο της Βουλής, να παρουσιάσει τη δική της εναλλακτική λύση.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η προσπάθεια στρέφεται στο να βρεθεί η καλύτερη υπό τις περιστάσεις λύση για την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα, ώστε το τραπεζικό σύστημα να ανοίξει το συντομότερο και με τρόπο που θα διασφαλίζει την ομαλότητα στην εγχώρια αγορά.

Την ίδια ώρα, επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι αν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, η κατάσταση θα είναι απελπιστική.

Επίσης, ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε από χθες να είχε διοχετεύσει κεφάλαια στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες για να ανακάμψει η οικονομία, να ανέβει η ψυχολογία και να ανοίξουν οι αγορές. 

Αβέρωφ Νεοφύτου: Απόψε δεν θα κοιμηθούμε, θα βρούμε λύση

Νωρίτερα, τη διαβεβαίωση ότι θα βρεθεί λύση έδωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, χρησιμοποιώντας δραματικούς τονους.

«Θεωρώ και πιστεύω πως αυτή η ηγεσία έστω και την υστάτη θα πάρει τις ιστορικές της ευθύνες και θα σώσουμε τον τόπο μας ... απόψε δεν θα κοιμηθούμε, θα βρούμε λύση, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να μη βρούμε λύση, είμαστε καταδικασμένοι από την ιστορία να βρούμε τη λύση» σημείωσε.

Επαφές κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Λευκωσία

 

Εν τω μεταξύ, την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Κύπρο μετά την απόφαση της Βουλής να απορρίψει την απόφαση του Eurogroup, συζήτησαν στη Λευκωσία η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της βουλής Γιάννη Δραγασάκη, με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα σύμφωνα με κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στις εναλλακτικές προτάσεις του κόμματός του για απεμπλοκή από την τρόικα μέσα στην ευρωζώνη, ενώ η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το «όχι» της κυπριακής Βουλής, καθώς και στις δυνατότητες διαπραγμάτευσης που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Λιλλήκα, καθώς και με τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ομήρου, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ψύχραιμη και αποφασιστική στάση που πρέπει να κρατήσει η Κύπρος, η οποία και δεν πρέπει να υποκύψει στους εκβιασμούς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα