Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την Κύπρο

Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 17:40
UPD:21:21
REUTERS/YVES HERMAN

O επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντέισελμπλουμ.

Σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη συνέρχονται οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών - μελών της Ευρωζώνης, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Κύπρο. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γέρουν Ντάισελμπλουμ, μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.

Μέτρα εξυγίανσης της Λαϊκής Τράπεζας

Την ίδια ώρα, ο κύπριος κεντρικός τραπεζίτης ανακοίνωσε πως η κεντρική τράπεζα της Κύπρου έχει εισηγηθεί κατεπείγουσα κατάθεση και ψήφιση νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με την εξυγίανση και ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος. 

Όπως είπε, με τη θέσπιση αυτού του νομοθετικού πλαισίου, θα εφαρμοστούν μέτρα εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα ούτως ώστε να είναι σε θέση να συνεχίζει να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες της με την επαναλειτουργία των τραπεζών την ερχόμενη Τρίτη. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως με τη διαδικασία εξυγίανσης αποτρέπεται ο κίνδυνος τραπεζικής χρεοκοπίας και προστατεύονται στο σύνολό τους όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. 

Ένταση έξω από την κυπριακή Βουλή

Νωρίτερα, επεισόδια μικρής έκτασης έξω από την κυπριακή Βουλή πυροδότησαν πληροφορίες περί κλεισίματος της Λαϊκής Τράπεζας. Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού, έσπευσε ωστόσο να διαψεύσει την πληροφορία που μετέδωσε το ΡΙΚ για κλείσιμο της τράπεζας. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο τραπέζι, είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο κανάλι. 

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης αποφάσισε η Κύπρος

Στη δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου Αλλληλεγγύης προχωρεί η κυπριακή κυβέρνηση ύστερα από ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε σε συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα πολιτικά κόμματα, δήλωσε πριν από λίγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Το ταμείο αυτό αναμένεται να συνεισφέρει στις προσπάθειες εξεύρεσης των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία για την οικονομική στήριξη της Κύπρου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους 10 δις ευρώ.

Έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πρώτος στο Προεδρικό αφίχθη ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Ερωτηθείς για την αναστάτωση που προκλήθηκε με το θέμα της Λαϊκής Τράπεζας είπε ότι «λανθασμένα προκλήθηκε αυτή η αναστάτωση από λανθασμένες ενέργειες κάποιων. Τίποτα δεν έχει αλλάξει, τίποτα δεν έχει ανατραπεί από το πρωί».

Στο Προεδρικό έφθασαν μετά και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.

Υπάρχουν νέα δεδομένα και θα τα διαχειριστούμε, δήλωσε από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, συστήνοντας σε όλους ψυχραιμία.

Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο σημείωσε πως γίνονται κινήσεις για να θωρακίσουμε κάποια πράγματα και να μειώσουμε τις επιπτώσεις.

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Βουλής των Αντιπροσώπων Σωκράτης Σωκράτους, δεν έχει φθάσει στην Βουλή κανένα κυβερνητικό νομοσχέδιο και αναμένεται ότι μετά την έκτακτη σύσκεψη θα κατατεθούν με τη διαδικασία του επείγοντος το ή τα νομοσχέδια

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου επίσης είχαν μεταβεί ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας καθώς και εκπρόσωποι τραπεζών.

Μ. Σαρρής: Χάος εάν δεν βρεθεί λύση έως την Τρίτη

Από την πλευρά του, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής προειδοποίησε ότι η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με το χάος σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση μέχρι την Τρίτη.

«Αν έρθει η Τρίτη και δεν έχουμε λύση θα αντιμετωπίσουμε εκείνο το χάος που θέλαμε να αποφύγουμε την Παρασκευή το βράδυ και αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε εκείνη τη δύσκολη απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε παράλληλα τη δυσαρέσκεια της Κύπρου για τη στάση των Ευρωπαίων. «Αισθανόμαστε πολύ άσχημα από τον τρόπο που μας έχει χειριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύουμε ότι έχει γίνει μια διάκριση…. Δεν μπορούν να μας λένε ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί οικογενειακά, όταν δε σε στηρίζει η οικογένεια. Δε μπορείς να αυτοκτονήσεις οικογενειακά»», σημείωσε

Όπως ανέφερε ο κ. Σαρρής, η ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου θα κριθεί σε νέα συνάντηση με το ρώσο υπουργό Οικονομικών, το βράδυ στη Μόσχα.

Ο κύπριος ΥΠΟΙΚ έκανε πάντως λόγο για ελπιδοφόρα μηνύματα επισημαίνοντας πως «αν δεν υπήρχε διάθεση για βοήθεια, θα μπορούσαν να μας πουν από χθες να φύγουμε άπρακτοι».

Σημείωσε ακόμη πως επιδιώκεται συμφωνία σε μία βάση εμπορικών σχέσεων, όπως η ενέργεια και οι τράπεζες. «Έχουμε 48 ώρες να πειστεί η τρόικα ότι έχουμε ολοκληρώσει το πακέτο», πρόσθεσε.

Τέλος μίλησε για εξίσωση που πρέπει να λυθεί ταυτόχρονα, καθώς η Ρωσία θέλει να υπάρχει πακέτο από την τρόικα και η τρόικα θέλει διασφαλίσεις από πού θα μπουν τα υπόλοιπα λεφτά.

«Από τη μια οι Ρώσοι λένε ότι πρέπει να υπάρχει πακέτο και στήριξη από την τρόικα για να εμπλακούν, από την άλλη η τρόικα λέει ότι για να μπορέσει να σταθεροποιήσει το πακέτο της πρέπει να ξέρει από πού θα εξασφαλιστούν τα υπόλοιπα λεφτά. Δεν θα έλεγα ότι ζητούν πολλά οι Ρώσοι, αλλά στις συνεργασίες πρέπει να δίνεις και να παίρνεις», κατέληξε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα