Ομόφωνη απόφαση για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης υπήρξε στη σύσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η συμφωνία για την ίδρυση του Ταμείου ανακοινώθηκε και στην επίσημη σελίδα του κύπριου προέδρου στο Facebook.
«Μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας διαμορφώθηκε συναίνεση και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση, στην οποία γνωστοποιείται επίσης ότι η πρόταση τυγχάνει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία.
Στις 18:00 θα συζητηθεί υπό τη μορφή νομοσχεδίου σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβολίου και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή, ώστε στις 19:00 να τεθεί προς έγκριση.
Όπως έγινε γνωστό από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρίστο Στυλιανίδη, αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Αναστασιάδη, ως συνέχεια της προσπάθειας για να ολοκληρωθεί το σχέδιο στήριξης της Κύπρου το αργότερο έως τη Δευτέρα.
Πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί αν η σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύσης έχει γίνει αποδεκτή από την τρόικα και αν η συνεισφορά των πολιτών θα είναι σε εθελοντική βάση.
Δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης αποφάσισε η Κύπρος Στη δημιουργία του Επενδυτικού Ταμείου Αλλληλεγγύης προχωρεί η κυπριακή κυβέρνηση ύστερα από ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε σε συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα πολιτικά κόμματα, δήλωσε πριν από λίγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Το ταμείο αυτό αναμένεται να συνεισφέρει στις προσπάθειες εξεύρεσης των 5,8 δισ. ευρώ που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία για την οικονομική στήριξη της Κύπρου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ύψους 10 δις ευρώ.
Εγκαταλείπεται ξανά το σενάριο κουρέματος καταθέσεων
Εξάλλου, όπως όλα δείχνουν, από την κυπριακή πολιτική ηγεσία εγκαταλείπεται ξανά το σενάριο κουρέματος των καταθέσεων, καθώς σε γραπτή του δήλωση ο κ. Στυλιανίδης τονίζει ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης σέβεται απόλυτα την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Ειδικότερα, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει πως «συνεχίζεται μια συλλογική προσπάθεια για να βρεθούν λύσεις στο θέμα της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, με δεδομένη την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σέβεται απόλυτα».
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως από την πρώτη στιγμή έπραξε, στις 15 Μαρτίου, μετά την απόφαση του Eurogroup, και έχοντας υπόψη την αντίθετη άποψη των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο, συνεχίζει να καταβάλλει έντονες προσπάθειες προς όλες τις προσφερόμενες κατευθύνσεις και πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», συμπληρώνεται στη δήλωση.
Εξάλλου, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν τέθηκε στη σύσκεψη του Προεδρικού Μεγάρου ζήτημα κουρέματος καταθέσεων, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου απάντησε: «Δε συζητησαμε κούρεμα και δεν επανερχόμαστε σε κούρεμα».
Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών
Η επίτευξη συμφωνίας για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης έγινε αρχικά γνωστή από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου απέφυγε να τοποθετηθεί λεπτομερώς επί των θεμάτων που συζητήθηκαν και να κάνει εκτιμήσεις για τον χρόνο που θα χρειαστεί για να υπάρξει οριστική λύση για τη διάσωση της οικονομίας.
«Θα βρούμε τη λύση», τόνισε, «εξάλλου είναι μονόδρομος για εμάς. Μία είναι η προσπάθεια όλων μας να αποφύγουμε τη χρεοκοπία της χώρας μας και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε». Στο σημείο αυτό πάντως παραδέχθηκε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα και πως η ύφεση θα συνεχιστεί.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους σχετικά με τις διαβουλεύσεις της Κύπρου με τη Ρωσία, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι η Κύπρος «δεν μπορεί να αρνηθεί οποιαδήποτε βοήθεια από όποιονδήποτε, όμως», πρόσθεσε, «επειδή είμαστε στο ευρώ χρειάζομαστε τη συνεχή στήριξη της ΕΚΤ όσον αφορά τα θέματα ρευστότητας».
Έντονη ήταν η αντίδρασή του όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κλείσιμο τραπεζών, το οποίο απέκλεισε κατηγορηματικά.
«Τι είναι αυτά τα πράγματα;», δήλωσε σε έντονο τόνο και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να σώσουμε την κυπριακή οικονομία και να θωρακίσουμε τον χρηματοπιστωτικό μας τομέα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου απέκλεισε, όπως προαναφέρθηκε, το σενάριο που θέλει να έχει επανέλθει στο προσκήνιο το κούρεμα των καταθέσεων.
Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στους ευρωπαίους εταίρους, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά τους ανεπίτρεπτη και καταλογίζοντάς τους πως συμπεριφέρονται με τρόπο που τείνει να εξουδετερώσει την Κύπρο.
«Όμως», συμπλήρωσε, «η απάντηση του λαού μας, όπως εδόθη μέσω της λαϊκής αντιπροσωπείας, παραμένει σταθερή και αμετακίνητη».
Αναφερόμενος στη δημιουργία του ταμείου αλληλεγγύης ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι άμεσα με ιδίους πόρους, αλλά και με επενδύσεις από το εξωτερικό θα συγκεντρωθούν χρήματα πολύ περισσότερα από 5,8 δισ. ευρώ.
«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι όχι άμεσα, αύριο το πρωί, αλλά πολύ σύντομα θα μαζευτούν πολύ περισσότερο από 5,8 δισ.», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Εκεί», πρόσθεσε, «θα κριθεί αν η Ευρωζώνη και η τρόικα ήρθαν εδώ για να μας βρουν λύση ή να διαλύσουν την οικονομία μας».
Νωρίτερα, ο κύπριος κεντρικός τραπεζίτης Πανίκος Δημητριάδης, που συμμετείχε στη σύσκεψη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου.