Τράπεζες - φ. αέριο στο τραπέζι των συζητήσεων Μόσχας - Λευκωσίας

Συνεχίζει τις επαφές στη Ρωσία ο κύπριος ΥΠΟΙΚ
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013 09:31
REUTERS/MAXIM SHEMETOV

«Υπάρχουν πολλές ομάδες που εργάζονται αυτή τη στιγμή σε μια σειρά ζητημάτων. Oι τράπεζες και το φυσικό αέριο αποτελούν ευκαιρίες στις οποίες μπορούμε να βασίσουμε κάποια συνεργασία και κάποια στήριξη από τη Ρωσία», δήλωσε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής, σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.

Πέραν της παράτασης του ρωσικού δανείου, Λευκωσία και Μόσχα συζητούν ενδεχόμενη συνεργασία στον τραπεζικό και τον ενεργειακό κλάδο, όπως δήλωσε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος συνεχίζει για δεύτερη ημέρα τις επαφές του στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Οι τράπεζες είναι ο τελικός στόχος σε όποια στήριξη λάβουμε. Έτσι, είτε θα είναι μια άμεση στήριξη προς τις τράπεζες, είτε η στήριξη που θα λάβουμε μέσω άλλων τομέων  θα κατευθυνθεί στις τράπεζες, γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς: να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες», είπε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά στο ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ, ο κ. Σαρρής είπε πως η Κύπρος επιθυμεί πενταετή παράτασή του και μείωση του επιτοκίου στο 2,5% από 4,5%. Η Κύπρος δεν θέλει να δανειστεί περισσότερα χρήματα από τη Ρωσία, ξεκαθάρισε ο κ. Σαρρής.

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η όποια συμφωνία για την επίλυση της κυπριακής κρίσης θα πρέπει να είναι και προς το συμφέρον της Ρωσίας.

«Υπάρχουν πολλές ομάδες που εργάζονται αυτή τη στιγμή σε μια σειρά ζητημάτων. Oι τράπεζες και το φυσικό αέριο αποτελούν ευκαιρίες στις οποίες μπορούμε να βασίσουμε κάποια συνεργασία και κάποια στήριξη από τη Ρωσία», δήλωσε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.

«Ζητήσαμε ξεκάθαρα βοήθεια, αλλά θα πρέπει να έχει και οικονομικό νόημα για τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, δήλωσε ότι οι συζητήσεις με τον κύπριο ομολογό του θα συνεχιστούν σήμερα.

Μεντβέντεφ: Προς το παρόν δεν έχουμε ακούσει κάτι καινούριο

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ επιβεβαίωσε ότι στις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη η κυπριακή αντιπροσωπεία «διατύπωσε σειρά προτάσεων σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που η Ρωσία ενδιαφέρεται να αποκτήσει».

Πρόσθεσε πάντως πως «προς το παρόν δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η Μόσχα δε λέει όχι στη διάλογο. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν αρνούμαστε να συζητήσουμε».

Εξάλλου, ο Μεντβέντεφ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι λογαριασμοί πολλών ρωσικών κρατικών εταιρειών στην Κύπρο έχουν μπλοκαριστεί «για ακατανόητους λόγους».

Όπως ανέφερε, «το από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα είναι προφανές. Πρόκειται για κρατικούς οργανισμούς». «Για τον λόγο αυτόν», συνέχισε, «τηρούμε μια αποφασιστική στάση απέναντι στην Κύπρο και στη διευθέτηση του κυπριακού χρέους».

Καταλήγοντας, ο ρώσος πρωθυπορυγός δήλωσε πως «η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι θέμα της Ε.Ε. να διατυπώσει τις προτάσεις της». «'Ομως», πρόσθεσε, «αυτό πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει ένα νέο παράθυρο στην παγκόσμια οικονομική κρίση».

Π. Δημητριάδης: Υγιείς οι οικονομικές σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Vedomosti ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου χαρακτηρίζει υγιείς τις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρωσία.

«Το να λέγεται ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας βασίζονται σε παράνομες οικονομικές δραστηριότητες στερείται θεμελίων», δηλώνει ο κ. Πανίκος Δημητριάδης και προσθέτει: «Αυτό ισοδυναμεί με τον ισχυρισμό ότι όλες οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν παράνομες δραστηριότητες. Η ιδέα σύμφωνα με την οποία η Κύπρος αποτελεί κέντρο παράνομων δραστηριοτήτων των Ρώσων στο εξωτερικό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».Ο κ. Δημητριάδης εκτιμά ότι οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο κυμαίνονται ανάμεσα στα 4,9 και τα 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με τον οίκο Moody's το ύψος των ρωσικών καταθέσεων στην Κύπρο ανέρχεται σε  31 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κίνητρα που έχουν οι Ρώσοι, οι οποίοι καταθέτουν τα χρήματά τους στο νησί, ο κ. Δημητριάδης κάνει λόγο για ένα «αποτελεσματικό χρηματοπιστωτικό σύστημα» και για «ένα ανεξάρτητο δικαιικό σύστημα που βασίζεται στο βρετανικό δίκαιο».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα