Eurobank: Η αβεβαιότητα των κυπριακών εξελίξεων δεν αποτελεί άλλοθι για την Ελλάδα

«Αναγκαία η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία»
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 20:10
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Η Eurobank σημειώνει πως η προώθηση των μεταρρυθμίσεων πέρα από την αποδέσμευση συνολικά 8,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου 2013, θα βελτιώσει σημαντικά την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.

Η αβεβαιότητα των κυπριακών εξελίξεων δεν αποτελεί άλλοθι για την αποφυγή προώθησης των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία, επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία».

Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζουν, πέρα από την αποδέσμευση συνολικά 8,8 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Απριλίου 2013, θα βελτιώσει σημαντικά την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, στο δελτίο σημειώνεται πως η απόρριψη του σχεδίου διάσωσης από το κυπριακό κοινοβούλιο είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για μια καλύτερη εναλλακτική λύση για την κυπριακή οικονομία.

«Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι το τέλος επί των καταθέσεων όπως προσδιορίστηκε στην παραπάνω συμφωνία για την Κύπρο, αυξάνει την αβεβαιότητα για τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης. Το ενδεχόμενο ενός τέλους επί των καταθέσεων δεν θα μπορεί να αποκλειστεί πλέον από τους πολίτες μιας χώρας που βρίσκεται ή πρόκειται να διαπραγματευτεί ένα πρόγραμμα διάσωσης, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η Κύπρος αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση», προστίθεται στο οικονομικό δελτίο.

Σύμφωνα με την Eurobank, η απόρριψη της απόφασης από το κυπριακό κοινοβούλιο είναι παρακινδυνευμένη αν δεν υπάρχει ήδη καλύτερη εναλλακτική λύση. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι η ύπαρξη μιας καλύτερης εναλλακτικής λύσης, δείχνει ότι στο Eurogoup δεν εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια εύρεσης συμφωνίας.

Τέλος επισημαίνεται πως η λύση στο κυπριακό πρόβλημα δεν πρέπει να καθυστερήσει καθώς οι κυπριακές τράπεζες δεν είναι δυνατόν να παραμένουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τόσο οι εμπλεκόμενοι στο Eurogroup όσο και η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να δείξουν την απαραίτητη σύνεση και να εντείνουν την προσπάθεια τους για εύρεση λύσης άμεσα, αναφέρουν οι αναλυτές.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα