Συνεχίζει την ίδια στρατηγική η Fed

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 20:05
REUTERS/LARRY DOWNING

Αμετάβλητα, κοντά στο μηδέν, διατήρησε τα επιτόκια η Federal Reserve. Παράλληλα, συνεχίζει και τις αγορές ομολόγων, ύψους 85 δισ. δολ. μηναίως. 

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο, παρά το ότι διαπιστώνει «επιστροφή σε μέτρια ανάπτυξη, μετά από μια παύση στα τέλη του χρόνου».

Στην ανακοίνωσή της, μετά τη διήμερη συνεδρίασή της, η Fed επαναλαμβάνει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν τουλάχιστον μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 6,5%. 

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Η κεντρική τράπεζα σημειώνει πως ενώ δαπάνες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί πρόσφατα, η δημοσιονομική πολιτική «έχει γίνει κάπως πιο περιοριστική». 

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως εξακολουθεί να βλέπει κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομίας. 

Πάντως, εν μέσω της αναταραχής που επικρατεί στην Ευρώπη, η Fed απέσυρε την αναφορά που υπήρχε στην ανακοίνωση της προηγούμενης συνεδρίασης ότι οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές πιέσεις χαλαρώνουν. 

YOUTUBE/FEDRESERVEBOARD
Μικρές αλλαγές στις προβλέψεις για ανάπτυξη και ανεργία

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία, οι αλλαγές σε σχέσεις με τις προηγούμενες εκτιμήσεις είναι μικρές. 

Για το 2013 προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης από 2,3 έως 2,8%, χαμηλότερα δηλαδή από την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για ρυθμό από 2,3% έως 3%. 

Για το 2014 η Fed βλέπει την αμερικανική οικονομία να τρέχει με ρυθμό από 2,9% έως 3,4%, έναντι 3 με 3,5% που προέβλεπε το Δεκέμβριο.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία η κεντρική τράπεζα τώρα πιστεύει πως θα κυμανθεί από 7,3% έως 7,5% το τέταρτο τρίμηνο. 

«Η κυπριακή κρίση δεν συνιστά σημαντικό κίνδυνο για τις ΗΠΑ»

FEDERAL RESERVE
Ο Μπεν Μπερνάνκι για την Κύπρο

Η Fed παρακολουθεί την κρίση στην Κύπρο, όμως μέχρι στιγμής δεν θεωρείται σημαντικός κίνδυνος για τις ΗΠΑ, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι.

Ο κ. Μπερνάνκι έκανε αναφορά και στην κατάσταση στην Κύπρο, σημειώνοντας πως η Fed παρακολουθεί την κρίση στην Κύπρο, όμως μέχρι στιγμής δεν θεωρείται σημαντικός κίνδυνος για τις ΗΠΑ.

«Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε σημαντικό κίνδυνο για το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα ή για την αμερικανική οικονομία» από την Κύπρο, ανέφερε συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Fed.

Ο κ. Μπερνάνκι χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση στο νησί, καθώς, όπως είπε, η χώρα αντιμετωπίζει ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δημοσιονομικά, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και πολιτικές εντάσεις.

Η κατάσταση αυτή «έχει κάποια επίπτωση» σημείωσε, πρόσθεσε όμως πως αν και η κυπριακή Βουλή καταψήφισε την απόφαση του Eurogroup οι αγορές σήμερα κινούνται ανοδικά, «οπότε δεν νομίζω πως ο αντίκτυπος είναι τεράστιος». 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα