Ο φόβος για το κυπριακό «όχι»

ΓΝΩΜΗ
Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 07:00
EPA/FILIP SINGER

Διαδηλωτές έξω από το κτήριο της Βουλής στη Λευκωσία κρατούν πλακάτ που αναγράφει: «Η Κύπρος λέει Όχι».

Η απόφαση του Eurogroup για το «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες αναδεικνύει, για μια ακόμη φορά, την ελαφρότητα με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις στα κοινοτικά όργανα.

Η Ελλάδα αποκόμισε πλούσια εμπειρία, την τελευταία τριετία, από ανάλογες αποφάσεις, τις συνέπειες των οποίων θα πληρώνει για δεκαετίες. Η... σοβαρότητα των αποφάσεων του Eurogroup αναδεικνύεται από την τακτική αποποίησης των ευθυνών τους στην οποία επιδίδονται όλοι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, καθώς όλοι δηλώνουν αμέτοχοι και υποδεικνύουν ως φταίχτη, τους άλλους.

Οι Γερμανοί επιρρίπτουν την ευθύνη στην κυπριακή κυβέρνηση, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Αυτοί επέλεξαν την παραπάνω λύση και τώρα θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στον κυπριακό λαό», δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κύκλοι της Κομισιόν επιστρέφουν τις κατηγορίες, καταλογίζοντας στο Βερολίνο «μεγάλο θράσος». Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν εκπλήσσει περισσότερο, δηλώνοντας πως «εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με την απόφαση».

Ακολούθησαν όμως και πιο επικίνδυνες απόψεις, των οποίων ο βαθμός κινδύνου αυξάνει όταν διατυπώνονται στις παρούσες συνθήκες. Στέλεχος της Κομισιόν «διευκρινίζει» πως η εγγύηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ αφορά σε περιπτώσεις κατάρρευσης τραπεζών και όχι έναντι των δημοσιονομικών αρχών. Τυπικά έχει δίκιο. Αλλά μέρες που είναι, φρόνιμο είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους διευκρινίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τώρα ήρθε η σειρά της Κύπρου να δοκιμάσει την ευρωπαϊκή «αλληλεγγύη», αλλά και τις αντοχές της απέναντι στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, με την ερασιτεχνική αντίληψη στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Θα δοκιμάσει επίσης τις προθέσεις εμπορικών της εταίρων, όπως οι Ρώσοι, στους οποίους στηρίζει προσδοκίες μέχρι την τελευταία στιγμή.

Το σημαντικό είναι πως στις δοκιμασίες αυτές, οι Κύπριοι είναι μόνοι τους. Εμείς έχουμε άλλες προτεραιότητες, είμαστε σε χειρότερη μοίρα, περιμένουμε την τρόικα στις αρχές Απριλίου και δεν θέλουμε εντάσεις.

Είπαν ένα πρώτο «όχι» το Σαββατοκύριακο και προκάλεσαν νέα συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία διορθώθηκε οριακά η πρώτη απόφαση, καθώς εξαιρεί καταθέσεις μέχρι 20.000 ευρώ και βέβαια δεν λύνεται το πρόβλημα.

Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι ή αποδέχεται το «κούρεμα» των καταθέσεων ή έρχεται αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της κατάρρευσης των τραπεζών της και το μέλλον της στην Ευρωζώνη θα είναι αμφίβολο. Βεβαίως δεν υπάρχει μηχανισμός εξόδου κάποιας χώρας από την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα φοβάται ένα «όχι» των Κυπρίων. Αφενός για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στην οικονομία, αφετέρου για τις επιπτώσεις που θα επιφέρει, στην πολιτική σκηνή, εάν το «όχι» αποφέρει καλύτερο αποτέλεσμα, από τις αποφάσεις του Eurogroup.

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα