Νομοσχέδια για εξυγίανση των τραπεζών καταρτίζει η Κύπρος

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 14:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Νομοσχέδια που προβλέπουν την εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας (CPB) καταρτίζει η κυπριακή κυβέρνηση, τα οποία θα κατατεθούν αύριο προς ψήφιση στο κοινοβούλιο της χώρας.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη, Πανίκου Δημητριάδη, τα νομοσχέδια αυτά προβλέπουν τη σύσταση δύο τραπεζών-γεφυρών, όπου θα μεταφερθούν όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις, ενώ θα μείνουν πίσω οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σε ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου επισήμανε τον κίνδυνο να μην χορηγηθεί η απαιτούμενη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου εάν εγκριθεί το νέο νομοσχέδιο, το οποία απαλλάσσει από την εισφορά τις καταθέσεις έως 20.000 ευρώ.

Όπως εξήγησε, εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο ως έχει μπορεί να θεωρηθεί ότι η κυπριακή πλευρά έχει αθετήσει τη συμφωνία που έγινε στο Eurogroup για εξασφάλιση 5,8 δισ. ευρώ και μπορεί να μην γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Υπάρχει κίνδυνος να λάβουμε μέτρα που να υποχρεωθούμε να μείνουμε εκτός ευρωζώνης, ωστόσο αυτό δεν είναι δεδομένο», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα