Σκληρή απόφαση

ΓΝΩΜΗ
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 07:00
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Οι αποφάσεις για την Κύπρο, έχουν ισοπεδωτικό χαρακτήρα, δείχνουν το σκληρό πρόσωπο της Ενωσης και όχι της αλληλεγγύης και ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό σε μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Ιδιαίτερα σκληρή και επικίνδυνη, για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, ήταν η απόφαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη σωτηρία της Κύπρου.

Η δέσμευση ποσοστού επί των καταθέσεων ιδιωτών, στις κυπριακές τράπεζες, φαίνεται ότι εμπεριέχει «τιμωρητικό»  χαρακτήρα, καθώς συνδέεται με πιθανολογούμενο ξέπλυμα χρήματος στη Μεγαλόνησο που όμως δεν έχει αποδειχθεί. Τιμωρούνται όσοι καταθέτες τοποθέτησαν τις αποταμιεύσεις τους στις κυπριακές τράπεζες που λειτουργούν εντός της Κυπριακής Επικράτειας.

Δεν μπορεί να προβλεφθούν με σιγουριά ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των καταθετών στις αποφάσεις του συμβουλίου υπουργών, οι οποίες, όπως προκύπτει από δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων, επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Προκύπτει πλέον ξεκάθαρα ότι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. υποκύπτουν στα κελεύσματα των γραφειοκρατών της Κομισιόν και της ΕΚΤ που έχει πάρει το «πάνω χέρι» την τελευταία περίοδο στα κοινοτικά δρώμενα.

Μετά τις εντονότατες διαμαρτυρίες από την Κύπρο αλλά και την οξύτατη κριτική από διεθνείς Οργανισμούς και οικονομολόγους, για το παράλογο της απόφασης, φάνηκε ότι η Κομισιόν έβαλε νερό στο κρασί της, όχι αίροντας την εισήγησή της αλλά τροποποιώντας ορισμένα σημεία. Και ενώ η κυπριακή Βουλή αναμένεται να λάβει θέση, σήμερα, επί του σχεδίου δέσμευσης των καταθέσεων, ο τραπεζικός τομέας έχει υποστεί νέα ζημιά, καθώς χάνει σε αξιοπιστία όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες χώρες, και κυρίως σε αυτές που βρίσκονται σε προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Στη χώρα μας ελπίζεται ότι ο αντίκτυπος της πρωτοφανούς απόφασης των Βρυξελλών να είναι μικρός, καθώς η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα είναι το άπαν για να αρχίσει να κινείται η οικονομία.

Και η σταθερότητα αυτή δεν πρέπει να διαταράσσεται από αποφάσεις από διεθνικά όργανα τα οποία υποτίθεται είναι οι θεματοφύλακες των Συνθηκών και της ομαλότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το σοκ το οποίο υπέστη η Κύπρος από την απόφαση του συμβουλίου υπουργών, αναμένεται να ξεπεραστεί σύντομα, καθώς και σε χειρότερες καταστάσεις, έχει αποδείξει ο κυπριακός λαός ότι με αποφασιστικότητα, εργατικότητα και συνέπεια αντεπεξέρχεται των δυσκολιών. Ομως και τα κοινοτικά θεσμικά όργανα, πριν από τη λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων, θα πρέπει να σταθμίζουν τις συνέπειες που μπορεί να έχουν στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.

Οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται ανάλογα με την πληθυσμιακή βαρύτητα που διαθέτει το κράτος-μέλος, αλλά να διαπνέονται από αλληλεγγύη. Οι αποφάσεις για την Κύπρο, έχουν ισοπεδωτικό χαρακτήρα, δείχνουν το σκληρό πρόσωπο της Ενωσης και όχι της αλληλεγγύης και ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό σε μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα