Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για Κύπρο

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013 17:16

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να συνεδριάζουν εκτάκτως στις 20:30 προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στη χώρα.

Σημειώνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση έλαβε το «πράσινο φως» από τους εταίρους να προχωρήσει σε αλλαγή του ποσοστού του «κουρέματος» στις καταθέσεις, το οποίο μπορεί να πλησιάσει κοντά στο μηδέν για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, έναντι 6,75% που είχε αποφασιστεί το Σάββατο από το Eurogroup.

Ενημερώνοντας σήμερα το πρωί την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που συνήλθε προς συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την αλλαγή της στάσης του Eurogroup μετά από επικοινωνία που είχε με τον επίτροπο Όλι Ρεν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε γύρω στις 21:00 η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπουργοί, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και οικονομικοί παράγοντες του τόπου.

Υπενθυμίζεται ότι η κρίσιμη κοινοβουλευτική ψηφοφορία για το κούρεμα των κυπριακών τραπεζικών καταθέσεων πήρε νέα αναβολή, καθώς η κυβέρνηση προχωρά σε τροποποιήσεις επί του επίμαχου νομοσχεδίου. Η Βουλή επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα στις 16:00, ωστόσο τελικά η ολομέλεια θα συνέλθει αύριο στις 18:00.


Η συμφωνία αφορά έκτακτο, μη επαναλαμβανόμενο τέλος

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου αναφέρει πως η συμφωνία στο Eurogroup αφορά έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο τέλος στις καταθέσεις, προσθέτοντας πως θα παραχωρηθούν στους καταθέτες μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που θα τύχουν στήριξης.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο, η αποκοπή θα γίνει με βάση τα υπόλοιπα όλων των πιστωτικών καταθετικών λογαριασμών της Παρασκευής, 15 Μαρτίου.
 

REUTERS
Βερολίνο: Η Κύπρος θα αποφασίσει για τις όποιες αλλαγές

Η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση θα αποφασίσει σχετικά με πιθανές αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και αναγνώρισε την δυσκολία της πολιτικής κατάστασης στη χώρα.

«Η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει κανείς να το καταλάβει και να το σεβαστεί. Ας περιμένουμε τώρα για τις αποφάσεις της Κύπρου», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Ερωτηθείς εάν θα δεχόταν αλλαγές στο πρόγραμμα, ανέφερε ότι «η απόφαση σχετικά με τις λεπτομέρειες είναι θέμα της κυπριακής κυβέρνησης».

Στο αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Γιοργκ Άσμουσεν, ο οποίος είπε πως «εναπόκειται στην κυπριακή κυβέρνηση και μόνον να αποφασίσει εάν θέλει να τροποποιήσει τη δομή της συνεισφοράς από τον τραπεζικό τομέα».

Το μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τόνισε, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξοικονομηθεί το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ.

«Το σημαντικό είναι να παραμείνει το ύψος της συνεισφοράς αυτής στα 5,8 δισ. ευρώ», ανέφερε ο Άσμουσεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, και πρόσθεσε πως «παραμένει στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης και του κοινοβουλίου να αποφασίσουν για τη δομή αυτή» της δασμολόγησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα