Σοκ έχει προκαλέσει στην Κύπρο η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, η οποία προβλέπει κλιμακωτή εφάπαξ εισφορά επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.
Ύστερα από μαραθώνιες συζητήσεις στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η τρόικα αποφάσισαν να επιβληθεί εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε κυπριακές τράπεζες και 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ. Η εισφορά θα ισχύει για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε κύπριους όσο και σε ξένους καταθέτες. Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει 5,8 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, οι τόκοι επί των καταθέσεων θα φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10% στο 12,5%.
Αναστάτωση στους καταθέτες
Οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν από τις Βρυξέλλες για τους όρους της συμφωνίας και ιδιαίτερα αυτοί που αναφέρονται στην φορολόγηση των καταθέσεων προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση στους πολίτες - καταθέτες, οι οποίοι από νωρίς το πρωί του Σαββάτου κατέκλυσαν τα καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.
Με το άνοιγμα των καταστημάτων διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν όλα τους τα λεφτά, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα των συνεργατικών ιδρυμάτων δεν λειτουργούσε. Κι όταν αυτό έγινε κατορθωτό, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ανάλογο ποσό της νέας φορολογίας, γεγονός που προκάλεσε τις έντονές τους αντιδράσεις.
Εν τω μεταξύ, έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και της Υπηρεσίας Εφόρου Συνεργατικών Εταιρειών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Λευκωσία, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο διευθυντής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού Νέαρχος Ιωάννου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο ίδιος βρίσκεται καθοδόν προς Λευκωσία για να παρευρεθεί στην έκτακτη σύσκεψη, σημειώνοντας ότι «υπάρχει μια ομίχλη στο όλο σκηνικό, δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τι έχει συμβεί».
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως τα γραφεία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού παρέμειναν κλειστά το πρωί του Σαββάτου και τα ηλεκτρονικά συστήματα απενεργοποιήθηκαν, την ώρα που αρκετοί καταθέτες ζητούσαν επίμονα να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους.
Έκτακτη υπουργική σύσκεψη
Αυτή την ώρα οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων της Κύπρου πραγματοποιούν έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερωθούν λεπτομερώς επί της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup.
Το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί σήμερα, ή αύριο, να υιοθετήσει νομοσχέδια για την εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος που συμφωνήθηκε, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή υπό τη μορφή του κατεπείγοντος μέχρι την Τρίτη.
Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι επιστρέφει στην Κύπρο ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Ντάισελμπλουμ: Δίκαιο μέτρο η φορολόγηση
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Eurogroup, ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επεσήμανε πως η φορολογία επί των καταθέσεων που θα εφαρμοσθεί στην Κύπρο, στα πλαίσια της δανειακής συνθήκης των 10 δισ. ευρώ, δεν έχει στόχο να τιμωρηθεί η χώρα.
«Δεν τιμωρούμε την Κύπρο», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την φορολόγηση ως «ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου».
Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς»
Γιοργκ Ασμουσεν, μέλος ΔΣ της ΕΚΤ
Από την πλευρά του, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν, περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.
Ο Άσμουσεν πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας. Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», δήλωσε ο Άσμουσεν.
Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό. Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σχέδιο διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ
Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup σχετικά με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, εξέφρασε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι είναι μία συμφωνία που υιοθετήθηκε ομόφωνα, ενώ χαιρέτισε την εποικοδομητική και ρεαλιστική, όπως είπε, στάση της νέας κυβέρνησης της χώρας.
«Το Eurogroup ήταν σε θέση να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία με τις κυπριακές αρχές, σχετικά με τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της συμφωνίας», είπε ο Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο ίδιος ανέφερε ότι με τη συμφωνία το κυπριακό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί έως το 100% το 2020.
Το σχέδιο διάσωσης θα ανέλθει συνολικά στα 10 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με την Ευρωζώνη, στο δάνειο αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτη μια συνεισφορά του ΔΝΤ.
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε από την πλευρά του πως αναμένει και τη συμβολή της Ρωσίας στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου. «Η αντίληψή μου είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει με την επέκταση του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου» ανέφερε ο Ρεν.
Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διευκολύνει τους όρους ενός δανείου 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο με 5ετή επέκταση πέραν του 2016 και με μείωση του επιτοκίου.
Χάρις στις σημερινές αποφάσεις διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου, είπε ο Ντάισελμπλουμ, άποψη με την οποία συμφώνησε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Όπως είπε η Κ. Λαγκάρντ, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου είναι βέβαιη, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το ακριβές ποσό της συνεισφοράς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεισφορά του ΔΝΤ αναμένεται να ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, η οικονομική στήριξη προς την Κύπρο θα είναι τριετούς διάρκειας και οι σχετικές δόσεις θα καταβάλλονται στη Λευκωσία σε τριμηνιαία βάση.
Μ. Σαρρής: Σκληρές διαπραγματεύσεις
Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομίας της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, δήλωσε ότι υπό τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεοκοπίας, οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup ήταν σκληρές και σημείωσε πως η σκληρή στάση του ΔΝΤ και άλλων εταίρων δημιούργησε βαρύ κλίμα.
Σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις συχνά οδηγούνταν σε αδιέξοδο, είπε ο κ. Σαρρής και υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος της Κύπρου έπρεπε «να δώσει μάχη σε πολιτικό επίπεδο με σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες».
Σύμφωνα με τον κύπριο ΥΠΟΙΚ, «η συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεοκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος».
Ανέφερε, επίσης, ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας, θα καταστήσει το κυπριακό χρέος βιώσιμο.
Πηγή: ΑΜΠΕ