Κρίσιμο «τετ α τετ» Αντ. Σαμαρά - τρόικας

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013 18:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν κατά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν λίγο πριν τις 19.00 οι επικεφαλής της τρόικας προκειμένου να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ορισμένα θέματα πιθανόν να κλείσουν σήμερα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος είχε νωρίτερα νέα συνάντηση, διάρκειας 2,5 ωρών, με τους εκπροσώπους των δανειστών. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και τα περί παράτασης των σχετικών προθεσμιών, ο ΥΠΟΙΚ, ξεκαθάρισε με δηλώσεις του ότι οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ακολουθούν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Προηγήθηκε το απόγευμα ολιγόλεπτη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη.

Ο κ. Μανιτάκης παρέδωσε στον κ. Σαμαρά αναλυτικό σημείωμα για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας - κινητικότητας, καθώς και το σχέδιο των αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο τομέα, τα οποία έχουν καταρτιστεί βάσει των προαπαιτούμενων που είχαν συμφωνηθεί με τους δανειστές στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», το κεντρικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι η άρνηση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τη δέσμευση του μνημονίου για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και η αθέτηση της συμφωνίας από την πλευρά της κυβέρνησης καθιστά δύστροπους τους ελεγκτές για όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα, όπως η διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ και οι δόσεις των χρεών προς εφορία και Ταμεία.

Η τρόικα, ωστόσο, ανακάλυψε και νέα προβλήματα, όπως είναι ο κίνδυνος αύξησης των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, οι ελλιπείς έλεγχοι των δημοσιονομικών επιδόσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ανησυχεί και για τις επιπτώσεις στις τράπεζες μιας ρύθμισης των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα