ΣΥΡΙΖΑ: Πρόσκαιρη η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για τα δημοσιονομικά

Δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού
Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 19:43
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πρόσκαιρη χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για τη δημοσιονομική πολιτική. «Αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε μια γενικευμένη στάση πληρωμών προς τους πολίτες για να “βγουν τα νούμερα”, τότε είναι βέβαιο ότι στους επόμενους μήνες θα δούμε μια ακόμα αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων», αναφέρει ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το πρωτογενές πλεόνασμα των 463 εκατ. ευρώ που παρουσιάζει το υπουργείο Οικονομικών προκύπτει, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, από:

- Τη μη επιστροφή φόρων. Αντί για 490 εκατ. ευρώ που όφειλε να επιστρέψει το κράτος στους πολίτες το πρώτο δίμηνο του 2013, έδωσε μόλις 96 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση, σημειώνει ο κ. Τσακαλώτος, επέλεξε αυτό το δρόμο προκειμένου να αντισταθμίσει το κενό των 230 εκατ. ευρώ, λόγω των χαμηλότερων από τα αναμενόμενα έσοδα και προσθέτει πως το ίδιο το ΥΠΟΙΚ παραδέχεται ότι τα έσοδα από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης) έχουν σχεδόν καταρρεύσει, λόγω της πτώσης της κατανάλωσης.

- Την κλασική πλέον χειραγώγηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ο κ. Σταϊκούρας, εξηγεί, αναφέρει ότι το πρώτο δίμηνο του 2013 οι επενδυτικές δαπάνες ήταν υψηλότερες κατά 46% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2012, ωστόσο ξεχνά να αναφέρει την ίδια στιγμή, είναι κατά 53,5% χαμηλότερες από τον στόχο που έχει τεθεί καθώς δόθηκαν μόλις 279 εκατ. ευρώ από τα 600 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί.

- Παράλληλα, η κυβέρνηση επέλεξε και την μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 830 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να παρουσιάζονται ακόμα αναλυτικότερα στοιχεία, αν η μείωση αφορά μισθούς, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση κλπ, καταλήγει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα