Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη ρύθμιση των οφειλών

Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 18:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

O υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης.

Χωρίς συγκεκριμένη συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ στελεχών των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών και τεχνικού κλιμακίου της τρόικας, σχετικά με το ζήτημα της νέας ρύθμισης για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν ότι το κλίμα της συνάντησης ήταν καλό και δεν απέκλειαν να υπάρξει νέα συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνο Τσακλόγλου, στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Εργασίας, Γ, Βρούτσης, υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να «κλείσει» το ταχύτερο δυνατόν το ζήτημα των οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς τα Ταμεία από ασφαλιστικές εισφορές αρμόδια στελέχη, ανέφεραν ότι στόχος είναι έως την 1/7/2013 να μεταφερθούν στο ΙΚΑ όλα τα χρέη ασφαλισμένων στα ασφαλιστικά ταμεία και από το 2017 να βεβαιωθούν όλα στην εφορία, προκειμένου να αναζητούνται κεντρικά από το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι θέση της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός δόσεων και χαμηλό ύψος της μηνιαίας δόσης, επικαλούμενη το μεγάλο ύψος των συνολικών οφειλών, οι οποίες αγγίζουν τα 15 δισ. ευρώ, τον μεγάλο αριθμό οφειλετών και την «ακραία», όπως τη χαρακτηρίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία λόγω της παρατεταμένης ύφεσης.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν φόβους ότι μια ρύθμιση με μεγάλο αριθμό δόσεων και παρατεταμένο χρόνο αποπληρωμής μπορεί να λειτουργήσει αντίθετα και να διευρύνει αντί να μειώσει τη μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών Ταμείων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, για την Κυριακή στις 15.00 ορίστηκε το νέο «ραντεβού» του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας.

Παραμένουν οι επιφυλάξεις επί του ν/σ για τους υπερχρεωμένους

Στο μεταξύ, «ανοιχτό» παραμένει και το θέμα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με τους εκπροσώπους των δανειστών να διατηρούν τις επιφυλάξεις τους επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι επιφυλάξεις παρέμειναν μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια από την τρόικα, την Τράπεζα της Ελλάδας, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Στη σημερινή συνάντηση η προσπάθεια επικεντρώθηκε στο να ποσοτικοποιηθούν οι επιμέρους προσεγγίσεις και σύμφωνα με πληροφορίες η Τρόικα διατηρεί επιφυλάξεις ως προς τις κεφαλαιακές ανάγκες που δημιουργεί η ρύθμιση.

Αντίθετη είναι η άποψη του υπουργείου Ανάπτυξης, κύκλοι από το οποίο επισημαίνουν την απόφασή τους να επιμείνουν για να πετύχουν το καλύτερο δυνατόν.

Στη συνάντηση της Τετάρτης, η τρόικα είχε ζητήσει λιγότερο «γενναιόδωρη» νομοθετική ρύθμιση για τους υπερχρεωμένους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν τότε αφορούσαν το ύψος του επιτοκίου (1,5%) που προτείνεται στο νέο σχέδιο νόμου που έχει ήδη ετοιμάσει η κυβέρνηση, αλλά και στη διάρκεια των ετών που θα υπάρχουν διευκολύνσεις για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες (4 χρόνια).

ΣΥΡΙΖΑ: Ψευδή τα περί «σκληρών διαπραγματεύσεων»

Σχολιάζοντας τις επαφές της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης, χαρακτήρισε από την πλευρά του, «ντροπιαστική» την εικόνα της κυβέρνησης «να ζητάει γονυπετής έγκριση από την τρόικα, ακόμα και για επιμέρους πλευρές των πολιτικών της».

Η εικόνα αυτή, όπως είπε, «παραπέμπει σε χώρα ‘μπανανία’ και σε οικονομικό προτεκτοράτο της τρόικας και ταπεινώνει το λαό και τη χώρα μας».

«Η ψευδής εικόνα των δήθεν σκληρών διαπραγματεύσεων του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα, για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ‘δείχνει το δέντρο και αποκρύπτει το δάσος’, ότι δηλαδή η αδυναμία χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους, οφείλεται στις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και ανεργίας», πρόσθεσε ο βουλευτής.

 naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα