Ντράγκι: Ανάκαμψη στην Ευρωζώνη στο τέλος του 2013

Μήνυμα για διατήρηση χαλαρής νομισματικής πολιτικής
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 15:41
REUTERS/LISI NIESNER

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι ανέφερε πως οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν σταθεροποιηθεί και επανέλαβε πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει χαλαρή.

Ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης στα τέλη του 2013 προέβλεψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Τα στοιχεία συνεχίζουν να υποδηλώνουν ότι η οικονομία θα σταθεροποιηθεί στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, για να ανακάμψει αργότερα το 2013, είπε.

Ο κ. Ντράγκι ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν σταθεροποιηθεί και επανέλαβε πως η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα παραμείνει χαλαρή.

«Οι πληθωριστικές προσδοκίες για την Ευρωζώνη παραμένουν συγκρατημένες, σε αντιστοιχία με τον στόχο μας να διατηρήσουμε τα ποσοστά του πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Σε γενικές γραμμές, αυτό θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε χαλαρή νομισματική πολιτική», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Το δ.σ. της κεντρικής τράπεζας αποφάσισε νωρίτερα να διατηρήσει σταθερό στο 0,75% το βασικό επιτόκιο.

Υποβάθμιση προβλέψεων για την ανάπτυξη

Εν τω μεταξύ, ο Μάριο Ντράγκι παρουσίασε τις νέες, υποβαθμισμένες προβλέψεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2013 και το 2014. Οι προβλέψεις της για τον πληθωρισμό παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ εκτιμά πλέον ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος μεταξύ 0,1% και 0,9%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για μεταβολή του ΑΕΠ μεταξύ -0,9% και +0,3%.

Υποβάθμισε επίσης την πρόβλεψή της για την επόμενη χρονιά σε 0,0% με +2,0% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για +0,2% με +2,2%.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, αυτός αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος μεταξύ 1,2% και 2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,1% με 2,1%. Το 2014 αναμένεται μεταξύ 0,6% και 2%.

Σημαντικός συστημικός κίνδυνος η Κύπρος

Ο διοικητής της ΕΚΤ προειδοποίησε επίσης ότι παρά το μικρό μέγεθος της οικονομίας της η Κύπρος μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός συστημικός κίνδυνος για το ευρώ. Χαρακτήρισε πάντως «σημαντικό» το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση επανεξετάζει το θέμα του ξεπλύματος χρήματος και ότι φέρεται διατεθειμένη να δεχθεί την εποτεία της ΕΕ για το εν λόγω θέμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα