Ντράγκι: Σημαντικές οι ισοτιμίες για τις τιμές και την ανάπτυξη

Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 17:59
REUTERS/ERIC VIDAL

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι καταθέτει ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

 

Τη σπουδαιότητα της ισοτιμίας του ευρώ για τη σταθερότητα των τιμών και την ανάπτυξη επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «πραγματικά υπερβολική» οποιαδήποτε αναφορά σε συναλλαγματικούς πολέμους.

«Οι ισοτιμίες δεν αποτελούν στόχο πολιτικής [για την ΕΚΤ], ωστόσο, είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. Όπως εξήγησε, ανατίμηση του ευρώ συνιστά απειλή για τον πληθωρισμό, ο οποίος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% στο άμεσο μέλλον.

REUTERS

 

 

Η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος θα πρέπει να αντανακλά τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, τόνισε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος ωστόσο διαβεβαίωσε ότι το ευρώ κυμαίνεται εντός του μακροχρόνιου εύρους διακύμανσης.

Καθησυχαστικός φάνηκε, επίσης, όσον αφορά στις πρόσφατες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. «Στην πλειονότητά τους, οι διακυμάνσεις των ισοτιμιών που έχουμε δει [τελευταία] δεν οφείλονται σε στοχευμένες πολιτικές αλλά ήταν αποτέλεσμα εγχώριων οικονομικών πολιτικών με στόχο την τόνωση της οικονομίας».

Όσον αφορά στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο του G20 το Σάββατο, ο κ. Ντράγκι είπε ότι «δεν ήταν απογοητευτικό».  «Από που έκανα στη σύνοδο του G20 στη Μόσχα ήταν να παροτρύνω σε όλα τα μέρη να τηρήσουν πολύ, πολύ αυστηρή λεκτική πειθαρχία».

Όσον αφορά στην προοπτική της οικονομίας στην Ευρωζώνη, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι την οικονομική εξασθένιση στις αρχές του 2013 θα διαδεχθεί η σταδιακή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Οι κίνδυνοι που απειλούν την οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να μειώνονται», τόνισε, χωρίς να αποκλείσει όμως την ανατίμηση του ευρώ από τους κινδύνους για την ανάπτυξη.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα