Στάση αναμονής από την ΕΚΤ

Στο τραπέζι η ποσοτική χαλάρωση
Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2013 09:34
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Στάση αναμονής αναμένεται να τηρήσει ο Μάριο Ντράγκι στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με τους περισσότερους αναλυτές να αναμένουν διατήρηση των επιτοκίων στο 0,75%.

Εκτιμάται, πάντως, πως εάν η ΕΚΤ αναθεωρήσει προς τα κάτω τις οικονομικές της προβλέψεις για την Ευρωζώνη, ανοίγει τον δρόμο για νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Mε την οικονομία της Ευρωζώνης σε ύφεση, το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία, αλλά το ευρώ με περιορισμένες απώλειες, είναι αρκετοί οι λόγοι για τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Για μια ακόμη φορά τα οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης - με εξαίρεση τη Γερμανία - παραμένουν κοντά ή ήδη σε ύφεση. Μπορεί να στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής να έδειξαν απροσδόκητη άνοδο 1,2% τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου, αυτό οφείλεται όμως στην καταναλωτική δραστηριότητα των Γερμανών. Την ίδια ώρα, σε ύφεση παραμένει ο τομέας των υπηρεσιών.

Ο κ. Ντράγκι αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής σήμερα, αλλά σίγουρα θα δεχθεί ερωτήσεις για τα σχέδια της ΕΚΤ να στηρίξει την Ιταλία, σε περίπτωση που χρειαστεί χρηματοδότηση, ώστε να αποφύγει μια στάση πληρωμών, επισημαίνουν αναλυτές της «WSJ».
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα