Οι τράπεζες κρατούν τα κεφάλαια της ΕΚΤ

Η πρόσβαση στις αγορές παραμένει περιορισμένη
Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2013 07:00
REUTERS/LISI NIESNER

Μάριο Ντράγκι, διοικητής της ΕΚΤ: «Ο δανεισμός των τραπεζών με περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ υπό τη μορφή τριετών δανείων το Δεκέμβριο του 2011 απέτρεψε μία μεγάλη πιστωτική κρίση».

Οι τράπεζες στην Ευρωζώνη θα αποπληρώσουν λιγότερο από το ήμισυ του προβλεπόμενου ποσού από τα τριετή δάνεια που έλαβαν πριν από ένα έτος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα μεγάλο μέρος από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ παραμένει εξαρτημένο από την φθηνή χρηματοδότηση της Ευρωτράπεζας.

Η ΕΚΤ δάνεισε συνολικά στις τράπεζες περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ υπό τη μορφή τριετών δανείων το Δεκέμβριο του 2011 και τον Φεβρουάριο του 2012, κίνηση που κατά τον διοικητή της, Μάριο Ντράγκι, "απέτρεψε μία μεγάλη πιστωτική κρίση". Η αποπληρωμή 137 δισ.ευρώ από τον πρώτο γύρο της τριετούς χρηματοδότησης στις 30 Ιανουαρίου απέδειξε προς στιγμή ότι κάποια τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης επιστρέφουν στην ευρωστία.

Αποπληρωμή

REUTERS

Ομως, χθες η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι από τις 800 τράπεζες που έλαβαν χρήματα στο δεύτερο γύρο της τριετούς χρηματοδότησης, 356 σκοπεύουν να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό των 61,1 δισ.ευρώ με την πρώτη ευκαιρία στις 27 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για ποσό μικρότερο από το ήμισυ των 130 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί ότι θα αποπλήρωναν οι τράπεζες, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολλές τράπεζες της Ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι εξαρτημένες από την ΕΚΤ.

"Το μικρότερο του αναμενομένου ποσό αποπληρωμής υποδηλώνει ότι οι τράπεζες στην περιφέρεια του ευρώ αλλά πιθανόν και στον πυρήνα εξακολουθούν να κρατούν τα κεφάλαια της ΕΚΤ, καθώς η πρόσβαση στις αγορές παραμένει περιορισμένη και εξακολουθούν να υφίστανται οι ανησυχίες για μελλοντικές αναταράξεις", εκτιμά ο Τόμπιας Μπλάτνερ, οικονομολόγος της Daiwa Securities. "Για την ΕΚΤ ωστόσο αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη, καθώς αναμένεται να μειώσει τις πιέσεις προς τα διατραπεζικά επιτόκια αλλά και τις καθοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό μέσω της συναλλαγματικής ισοτιμίας", προσθέτει ο ίδιος οικονομολόγος. Το διατραπεζικό επιτόκιο Eonia διάρκειας δύο ετών υποχώρησε αμέσως μετά την παραπάνω ανακοίνωση της ΕΚΤ, ενώ και το ευρώ βρέθηκε σε χαμηλά έξι εβδομάδων, στο 1,3157 έναντι του δολαρίου.

Από την πλευρά του, ο Γιοακίμ Νάγκελ, μέλος του δ.σ. της Μπούντεσμπανκ, δήλωσε χθες ότι η υπερβολική ρευστότητα πρέπει να παρακολουθείται με ιδιαίτερη προσοχή. "Εάν η υπερβάλλουσα ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα περιοριστεί σημαντικά, τότε θα έρθει και η κατάλληλη στιγμή να σκεφθούμε μία πολιτική εξόδου από τα μη συμβατικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, που κρίθηκαν αναγκαία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ακόμη βεβαίως δεν είναι σαφές πότε θα έρθει η ώρα αυτής της στρατηγικής εξόδου. Τόσο οι αγορές όσο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι υπερβολικά αποσπασματικά για κάτι τέτοιο", υπογράμμισε ο κ. Νάγκελ.

Χαλαρή πολιτική

Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη εμφανίζονται διατεθειμένες να διατηρήσουν άθικτη την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική τους, τουλάχιστον προς το παρόν, με τους διαμορφωτές πολιτικής να είναι μάλιστα πρόθυμοι να δεχθούν ακόμη και τον κίνδυνο πληθωρισμού. Ειδικά για την ΕΚΤ, ενδεχομένως να δεχθεί πιέσεις να προχωρήσει σε περαιτέρω επιτοκιακή μείωση, όσο καθυστερεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και όσο ολοένα και περισσότερες χώρες εκτός του ευρώ ακολουθούν πιο χαλαρές νομισματικές πολιτικές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα