ΕΚΤ: «Παράθυρο» για κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Κύπρο

Υπέρ του δίκαιου καταμερισμού του κόστους ο Μπενουά Κερέ
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013 15:25

Αντίθετος προς το ενδεχόμενο καθολικού «κουρέματος» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες εμφανίστηκε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, χωρίς να αποκλείει ωστόσο την επιβάρυνση των μεγαλύτερων καταθετών.

Σε συνέδριο που διοργάνωσε το πρακτορείο Reuters για το μέλλον της Ευρωζώνης, ο κ. Κερέ επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Κύπρου θα μειωθεί σε ένα διαχειρίσιμο επίπεδο και ότι το κόστος της διάσωσης θα επιμεριστεί δίκαια χωρίς να επιβαρύνει μόνο στους φορολογουμένους.

«Όλες οι λύσεις πρέπει να διερευνηθούν», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Δεν θεωρώ λύση την καθολική συμμετοχή των καταθετών [στο βάρος της διάσωσης], λόγω των κινδύνων που απορρέουν για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Θεωρώ ότι το ενδεχόμενο καθολικής συμμετοχής των καταθετών δεν αποτελεί επιλογή, αφού μάλιστα τίποτα αντίστοιχο δεν έχει γίνει σε καμία χώρα. Θα ήταν κάτι εντελώς καινούργιο και δεν νομίζω ότι είναι ο χρόνος τώρα για να κάνουμε πειράματα».

Ερωτηθείς εάν οι δηλώσεις του αυτές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο «κουρέματος» για τις καταθέσεις που υπερβαίνουν το εγγυημένο σε επίπεδο ΕΕ όριο των 100.000 ευρώ, ο Κερέ απάντησε: «Πρέπει να υπάρξει ένας σωστός επιμερισμός του βάρους στο πρόγραμμα, επειδή πρέπει να επιτύχουμε τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά όχι γενική συμμετοχή. Δεν προδικάζω τα μέσα (που θα χρησιμοποιηθούν), επειδή έχει σημασία το λεξιλόγιο και υπάρχουν πολλοί τρόποι να επιτευχθεί ο επιμερισμός του χρέους».

Σχετικά με το εάν πρόκειται για τις προσωπικές του απόψεις ή αποτελούν τη θέση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο αξιωματούχος αυτός δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι [ο Μάριο Ντράγκι] αισθάνεται άνετα με τον τρόπο που εκφράσθηκα. Όχι στην καθολική συμμετοχή των καταθετών».
Το πακέτο διάσωσης της Κύπρου θα τεθεί εκ νέου προς συζήτηση τη Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να πιέζουν για λήψη απόφασης στα τέλη Μαρτίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα