ΕΤΕΑΝ: Κατατέθηκαν 14 προτάσεις από τράπεζες

Νέο Ταμείο δανειοδοτήσεων «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση»
Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 14:06
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Το νέο Ταμείο, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό του, θα δραστηριοποιηθεί άμεσα στην παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης με ευνοϊκό επιτόκιο, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Την αξιολόγηση των προτάσεων των τραπεζών, που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή των τελευταίων στο νέο Ταμείο δανειοδοτήσεων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», ολοκλήρωσε η αρμόδια επιτροπή του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).

Συνολικά κατατέθηκαν 14 προτάσεις από τις τράπεζες: Alpha Bank, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Νέα Proton Bank, Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Probank, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Το νέο Ταμείο, σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό του, θα δραστηριοποιηθεί άμεσα στην παροχή δανείων κεφαλαίου κίνησης με ευνοϊκό επιτόκιο, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τα συνολικά κεφάλαια του Ταμείου καθορίζονται με βάση τη σχέση συνεπένδυσης μεταξύ ΕΤΕΑΝ και τραπεζών, η οποία διαμορφώνεται σε 1:1 και μέχρι του ποσού των 225 εκατ. ευρώ που αναλογούν στην συμμετοχή της ΕΤΕΑΝ, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και εθνικών πόρων.

Οι προσφορές των τραπεζών ανήλθαν σε 350 εκατ. ευρώ περίπου, υπερκαλύπτοντας κατά σχεδόν 55% την αρχικώς προϋπολογιζόμενη συμμετοχή τους στο Ταμείο.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο Ταμείο από την πλευρά των χρηματοπιστωτικών οργανισμών παραμένει ανοιχτή, σε όλη τη διάρκεια ισχύος της δράσης, μέχρι εξαντλήσεως των κεφαλαίων του.

Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση των τραπεζών και ανακοίνωσε πως «επισπεύδει την ολοκλήρωση των σχετικών διατυπώσεων προς την επενδυτική επιτροπή του Ταμείου και την υπογραφή των συμβάσεων με τις τράπεζες, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα, με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, η χορήγηση των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου, που θα αποτελέσουν μία σημαντική ενίσχυση ρευστότητας  για την αγορά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα