Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Συνεργασία Ελλάδος - Γερμανίας - Task Force

Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2013 14:06
ICON PRESS/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Αιολικό πάρκο στη νότια Εύβοια.

Κοινή Δήλωση Προθέσεως για συνεργασία στην αναμόρφωση του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα υπέγραψαν σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γερμανίας (BMU) και η Ομάδα Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η παροχή τεχνικής βοήθειας συμβουλευτικού χαρακτήρα στη χώρα μας σε ένα πρόγραμμα δύο φάσεων στο διάστημα 2013-15.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη μελέτη του τεχνολογικού κόστους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τη δημιουργία συνεργασιών στο πλαίσιο της Οδηγίας της ΕΕ για τις ΑΠΕ και την εφαρμογή καλών πρακτικών στον υποστηρικτικό μηχανισμό των ΑΠΕ.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, στόχος της συνεργασίας αυτής είναι να συμβάλει στην προετοιμασία ενός Οδικού Χάρτη, και την κατάρτιση της στρατηγικής για την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, και παράλληλα η δημιουργία ενός υγιούς επενδυτικού περιβάλλοντος για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού της χώρας.  

Η διοικητική δομή της συνεργασίας προβλέπεται να συμφωνηθεί μεταξύ του ΥΠΕΚΑ, του BMU και της Task Force.

Όπως επίσης διευκρινίζεται, η αναμενόμενη βασική χρηματοδότηση για τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων της Φάσης 1 και 2, ανέρχεται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός θα καλύψει τα έξοδα για μια ομάδα διαχείρισης στην Αθήνα και το Βερολίνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει συγχρηματοδότηση έως και 75% του συνολικού ποσού για την ομάδα διαχείρισης, η οποία υλοποιεί και θα συντονίζει τις δράσεις στην Αθήνα, ενώ το γερμανικό υπουργείο  θα συμμετάσχει μέχρι 25% του ποσού.

Τη δήλωση υπέγραψε εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ ο υφυπουργός Μάκης Παπαγεωργίου, εκ μέρους του γερμανικού υπουργείου ο γενικός γραμματέας Γιούργκεν Μπέκερ και ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει της σχετικής έκθεσης του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εκτιμάται στα 670 εκατ. ευρώ σωρευτικά στο τέλος του 2013 και σε 1,32 δισ. το 2014.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα