Eurobank: Μέτρια ανάπτυξη στην ηπειρωτική ΝΑ Ευρώπη

Το βασικό σενάριο για το 2013
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 15:31

Μέτρια - αν όχι υποτονική - ανάπτυξη των χωρών της ηπειρωτικής Νοτιανατολικής Ευρώπης περιλαμβάνει το βασικό μακροοικονομικό σενάριο της Eurobank EFG για το 2013, με την προϋπόθεση ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει μια παρατεταμένη ύφεση. 

Στο τελευταίο τεύχος της έκδοσης «New Europe Economics & Strategy», η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της τράπεζας αναφέρει πως η ανάπτυξη στις περισσότερες οικονομίες της  Νέας Ευρώπης εξασθένησε ακόμα περισσότερο στο τελευταίο τρίμηνο του 2012. Συνολικά, η ασθενής ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο επιβάρυνε την αναπτυξιακή επίδοση ολόκληρου του έτους ώστε οι αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς για την ετήσια ανάπτυξη του 2012 να έχουν αποδειχτεί αισιόδοξες.

Πιο συγκεκριμένα,

Στη Βουλγαρία, οι αναπτυξιακές επιδόσεις της οικονομίας στην περίοδο μετά την διεθνή οικονομική κρίση του 2008 παρέμειναν αδύναμες. Αν και η απελθούσα κυβέρνηση είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, τόσο του ελλείμματος όσο και του χρέους, αυτή δεν μεταφράστηκε σε σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου-το οποίο παραμένει το χαμηλότερο στην ΕΕ-27, εκτιμούν οι αναλυτές της Eurobank.

Στη Ρουμανία, η οικονομία επανήλθε σε οριακά θετικό ρυθμό ανάπτυξης (+0,3%) στο τελευταίο τρίμηνο. Η επίδοση για το 2012 επιβραδύνθηκε στο 0,2% από 2,2% το 2011. Οι βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές επηρεάζονται αρνητικά από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αν και η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική αναμένονται να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη το 2013. Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές επηρεάζονται από την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Στη Σερβία, η ύφεση περιορίστηκε στο -1,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2012 ώστε να διαμορφωθεί στο -2,0% για όλο το έτος. Η αύξηση των δημοσίων δαπανών προεκλογικά και τα ανεπαρκή μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης το δεύτερο εξάμηνο συνέβαλαν στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό μέσα στο 2012. Εν τω μεταξύ, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης συνέβαλε στην αύξηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης από το 2,6% του ΑΕΠ το 2008 στο 6,6% του ΑΕΠ το 2012. Το δημόσιο χρέος έφτασε στο 61,5% του προβλεπόμενου ΑΕΠ μέσα στο 2012, σημαντικά πάνω από το 45% που αποτελεί το όριο του δημοσιονομικού κανόνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα