Οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο αποτελούν τη μεγάλη προτεραιότητα της τρόικας και θα ήταν αδιανόητο από ελληνικής πλευράς να μην τηρηθεί αυτή η δέσμευση που περιλαμβάνει το μνημόνιο, προειδοποίησε χθες στις Βρυξέλλες ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την παρούσα αξιολόγηση της τρόικας στην Αθήνα, διότι, όπως είπε, αυτήν τη φορά δεν θα επικεντρωθεί στα δημοσιονομικά, όπως στις προηγούμενες αξιολογήσεις, αλλά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες προσδιόρισε και είναι η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα και οι μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης και του φορολογικού.
Οργανογράμματα
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, «το 2013 θα πρέπει να παρουσιαστούν τα οργανογράμματα ανά υπουργείο το τρέχον τρίμηνο, όπου θα αναφέρονται οι οργανικές θέσεις που καταργούνται και οι τριμηνιαίοι στόχοι για αποχωρήσεις από το Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2014. Γνωρίζουμε ότι ένα μικρό κόμμα (ΔΗΜΑΡ), που συμμετέχει στην κυβέρνηση, έχει διαφορετική θέση, ανέφερε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι εάν υπάρξουν αντιδράσεις στην έξοδο από τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα, τότε παραβιάζεται το μνημόνιο και αυτό θα ήταν ανεύθυνο. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα πρότεινε ως εναλλακτική λύση την αναζήτηση άλλων μέτρων απ' αυτό της αποχώρησης από το διογκωμένο δημόσιο τομέα, κάτι τέτοιο για μένα θα ήταν εντελώς αδιανόητο», είπε.
Ο αξιωματούχος επεσήμανε επίσης ότι στη συνεδρίαση του Εurogroup την προσεχή Δευτέρα δεν πρόκειται να ληφθούν κάποιες αποφάσεις για την Ελλάδα, δεδομένου ότι δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, ωστόσο, είπε ότι θα γίνει μια ανταλλαγή απόψεων των υπουργών με την τρόικα και τον κ. Στουρνάρα, ενώ θα συζητηθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση με το κατά πόσο η υστέρηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται ή όχι και στην ύφεση, υπογράμμισε ότι αυτό θα το αξιολογήσει και θα αποφανθεί η τρόικα.
Βελτίωση του φορολογικού
«Σημαντική δουλειά» έχει κάνει η Ελλάδα μέχρι τώρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τόνισε χθες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Ο κ. Μάρεϊ επεσήμανε ότι «αν υπάρξει περισσότερη πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κυρίως στην αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων, τότε η κυβέρνηση μπορεί να αποφύγει περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», όπως είπε, τονίζοντας ότι «είναι σπουδαίο να βελτιωθεί το φορολογικό σύστημα», ενώ απέφυγε να απαντήσει για τη σχετική έκθεση του ΔΝΤ και της Ε.Ε. που αφορά στο φορολογικό. Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων 25 χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι «η προσαρμογή του επιπέδου της απασχόλησης εξαρτάται από την προσπάθεια των ελληνικών αρχών για να γίνει καλύτερη δουλειά στην είσπραξη των φόρων και ότι ακόμη δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο». Ο κ. Μάρεϊ σημείωσε ότι «η κυβέρνηση προετοιμάζει σχέδιο για το απαιτούμενο προσωπικό σε κάθε δημόσια υπηρεσία και ότι οι κρίσιμες θέσεις δεν θα επηρεαστούν και πως μπορεί να υπάρξουν προσαρμογές». Επίσης, υποστήριξε ότι δεν έχουν συζητήσει αριθμούς για απολύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι το «τελικό αποτέλεσμα» θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος. Για τον Πολ Τόμσεν επεσήμανε ότι θα βρίσκεται στην Ελλάδα αρχές της επόμενης εβδομάδας και ότι ήδη βρίσκεται στη χώρα μας τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο σε συνεργασία με την Ε.Ε. και την ΕΚΤ αξιολογεί την πρόοδο του προγράμματος και ότι η αποστολή της τρόικας θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ ερευνά το θέμα της επιμήκυνσης και την αξιολόγηση του προγράμματος για την Ελλάδα με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του ΔΝΤ, για το οποίο θα ετοιμαστεί έκθεση. Τέλος, για την Κύπρο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στις συζητήσεις, ενώ δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στην ερώτηση εάν έγινε απευθείας επαφή του ΔΝΤ με τη Λευκωσία μετά τις εκλογές και ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων με τις κυπριακές αρχές.
Οι συναντήσεις της Δευτέρας
Το θέμα του άμεσου περιορισμού του δημόσιου τομέα με απολύσεις θα τεθεί εκ νέου ως κορυφαίο στην ατζέντα στην προγραμματισμένη συνάντηση των στελεχών της τρόικας με τα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης την προσεχή Δευτέρα.
Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η τρόικα έρχεται για να ενημερωθεί αφενός για την πορεία όσων έχει ζητήσει, αλλά και για να ζητήσει την επίσπευση ζητημάτων «για τα οποία η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί».
Το κεντρικό θέμα που θα τεθεί στη συνάντηση αυτή αφορά στη μείωση του Δημοσίου σε δύο επίπεδα και συγκεκριμένα σε επίπεδο υπηρεσιών και σε επίπεδο προσωπικού. Στο πρώτο θέμα η κυβέρνηση, έχοντας ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος ανασχεδιασμού των υπουργείων, προχωρά στην υλοποίηση, ενώ οι «κόκκινες γραμμές» εντός και εκτός συνόρων βρίσκονται στο δεύτερο θέμα του περιορισμού των υπαλλήλων. Αυτό διότι η ελληνική πλευρά τουλάχιστον έως τώρα ερμηνεύει -ή καλύτερα αντιπροτείνει επί της ουσίας- τον περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων μέσω «οικιοθελών αποχωρήσεων». Η πλευρά της τρόικας επισημαίνει ότι η διατύπωσή του μνημονίου αφορά σε απολύσεις. Στη συζήτηση αυτή η ελληνική πλευρά θέτει το κώλυμα του Συντάγματος, το οποίο βέβαια ουσιαστικά, μέσω της αναδιάρθρωσης, παύει να υφίσταται, αφού έχει γίνει αποδεκτό ότι όταν καταργηθούν οι θέσεις εργασίας -πράγμα που γίνεται με την αναδιάρθρωση- δεν πρόκειται για απολύσεις, αλλά για εξάλειψη της θέσης.
Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των απολύσεων και στον απόηχο των δηλώσεων που έγιναν χθες στις Βρυξέλλες σχετικά με το θέμα, στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα οποία κλήθηκαν από τη «Ν» να σχολιάσουν, ανέφεραν ότι «μια απόφαση για απολύσεις είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα, του οποίου την ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Το υπουργείο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του έχει παρουσιάσει λύση που εδράζεται στο τρίπτυχο αναδιάρθρωση - διαθεσιμότητα - κινητικότητα, το οποίο βασίζεται σε οικειοθελείς αποχωρήσεις και συνολικά επιβλέπεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό».
Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, το ΥΔΜΗΔ δηλώνει ότι «τα χρονοδιαγράμματα και οι δεσμεύσεις που έχουν τεθεί από την τρόικα έχουν τηρηθεί».
Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στον απόηχο δηλώσεων εκπροσώπων του ΔΝΤ και της Ε.Ε. σχετικά με το θέμα της μείωσης του προσωπικού στο Δημόσιο και εν όψει της επικείμενης έλευσης των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα.
Εμμεσα
Σύμφωνα με όσα σενάρια έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, ο περιορισμός των υπηρεσιών του Δημοσίου εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 40% και 60%.
Αυτό, ακόμα κι αν δεν φέρει άμεσα απολύσεις, ενδέχεται να τις φέρει έμμεσα, αφού θα προκαλέσει εκτεταμένες μετακινήσεις υπαλλήλων, οι οποίες αν υπάρξει άρνηση αποδοχής της θέσης, σύμφωνα με το νέο κώδικα, οδηγούν σε απόλυση.