Αντώνης Μανιτάκης: Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτραπούν οι απολύσεις

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2013 14:44
ICON PRESS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Η πορεία της μεταρρύμθισης στο δημόσιο (διαθεσιμότητα - κινητικότητα, αξιολόγηση δομών υπουργείων κ.ά.) βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας με τον Αντώνη Μανιτάκη, εν όψει της άφιξης των επικεφαλής της τρόικα.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπούν οι απολύσεις, δήλωσε  μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Μανιτάκης.

Όπως είπε ο υπουργός, στο πλαίσιο της εκπλήρωσης των όρων του μνημονίου για μείωση και αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, καταβάλλεται προσπάθεια να πειστεί η τρόικα ότι με τη διαθεσιμότητα, σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις, είναι εφικτό να μειωθεί ο δημόσιος τομέας κατά 150.000 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2015 και έτσι να αποτραπούν οι απολύσεις.

Την ερχόμενη Παρασκευή εξάλλου, συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, για την έγκριση των νέων οργανογραμμάτων σε πέντε ακόμη υπουργεία, καθώς ήδη έχουν εγκριθεί τα οργανογράμματα σε έξι υπουργεία. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή του Mega «Ανατροπή», μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «ανοιχτό» το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να προχωρήσει σε αυτό το μέτρο.

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιος θα τολμήσει να μιλήσει ξανά για «κόκκινες γραμμές»;

Προεκλογικά η κυβέρνηση διέψευδε μετά βδελυγμίας τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, σήμερα υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται σθεναρά με την τρόικα για να μην γίνουν και αύριο θα τις εφαρμόσει ως μέρος του μνημονιακού σχεδίου εθνικής σωτηρίας, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ποιος θα τολμήσει να μιλήσει ξανά για 'κόκκινες γραμμές'», διερωτάται η αξιωματική αντιπολίτευση, αφού όπως υποστηρίζει, πίσω από τη διαθεσιμότητα, τις μετακινήσεις και την αξιολόγηση βρίσκεται η μνημονιακή δέσμευση για τις 25.000 «απομακρύνσεις» δημοσίων υπαλλήλων το 2013 και για τις συνολικά 150.000 μέχρι το 2015.

Βολές και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες

Σε ανάλογο μήκος κύματος, με αφορμή τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών, ήταν και το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τομεάρχη Οικονομικών Νότη Μαριά.

«Ενώ ο κ. Στουρνάρας, εν όψει της άφιξης της Τρόικας και προκειμένου να μην του βγάλουν κίτρινη κάρτα οι δανειστές προετοιμάζει απολύσεις στο δημόσιο και απειλεί με κατασχέσεις τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που έλαβαν ήδη ειδοποιητήρια από την Εφορία, δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη ότι τα εκατομμύρια των ανέργων έχουν βγάλει ήδη κόκκινη κάρτα σε αυτόν και στην κυβέρνησή του, για την αντικοινωνική τους μνημονιακή πολιτική» ανεφερε.

Χρυσή Αυγή: Απόλυση μόνο για επίορκους και κομματόσκυλα

«Καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, εκτός από τους επίορκους και τα κομματόσκυλα που προσελήφθησαν παρανόμως και από το "παράθυρο", καθώς και άμεσες μετατάξεις σε παραγωγικές θέσεις εργασίας για εξάλειψη της αργομισθίας» ζητεί η Χρυσή Αυγή.

ΚΚΕ: Μεθοδεύουν χιλιάδες απολύσεις

«Οι χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο, που μαζί μεθοδεύουν η τρόικα και η συγκυβέρνηση, δεν αποσκοπούν στο να βρουν εργασία οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, αλλά στην εξαφάνιση από παντού της σταθερής εργασίας και στην ακόμα μεγαλύτερη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων» σχολίασε το ΚΚΕ.

Απολύσεις προτείνει ο Κων. Μητσοτάκης

Εν τω μεταξύ, την ανάγκη να προχωρήσει ο δραστικός περιορισμός του κράτους και η μείωση της γραφειοκρατίας, επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. «Δεν είναι σοβαρό να λέμε ότι θα κάνουμε εξυγίανση του δημοσίου χωρίς να κάνουμε απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν γίνεται μικρότερο κράτος χωρίς λιγότερους υπαλλήλους» πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή