Μεταθέτει η Ολλανδία το στόχο για το έλλειμμα

Δεν πιάνει το στόχο του 3% για το έλλειμμα φέτος
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 21:25
EPA/VALERIE KUYPERS

Η Ολλανδία έχει τηρήσει σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά την ανάγκη να επιβάλλονται μέτρα λιτότητας ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στον ευρωπαϊκό Νότο.

Χαλαρώνει τη στάση της ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους της η Ολλανδία, εν μέσω φόβων πως ένας νέος γύρος λιτότητας θα βλάψει περαιτέρω την οικονομία. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας παραδέχθηκε εντέλει σήμερα ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει το στόχο για το δημόσιο έλλειμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος.

Η Ολλανδία έχει τηρήσει σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά την ανάγκη να επιβάλλονται μέτρα λιτότητας ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στον ευρωπαϊκό Νότο.

Αν και τα δημοσιονομικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε είναι ελάσσονα σε σύγκριση με εκείνα του ευρωπαϊκού Νότου, η αποτυχία της να τηρήσει το ποσοστό-στόχο θα μπορούσε να θεωρηθεί πλήγμα για τον υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται παράλληλα του Συμβουλίου των Υπουργών της Ευρωζώνης

Σύμφωνα με προβλέψεις της υπηρεσίας CPB που δόθηκαν στην δημοσιότητα, το έλλειμμα της Ολλανδίας θα ανέλθει στο 3,3% του ΑΕΠ φέτος και στο 3,4% το 2014, ξεπερνώντας και τα δύο αυτά χρόνια το όριο του 3% που έχει θέσει η ΕΕ.

«Οι αριθμοί αυτοί καθιστούν σαφές ότι το να μην ξεπεράσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 3% το 2013 δεν είναι εφαρμόσιμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας Μαρκ Ρούτε. «Η κυβέρνηση θα εξετάσει τι πρόσθετα μέτρα χρειάζονται για να επιτευχθεί ο στόχος του 3% το 2014» πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα