ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν επί της αρχής το επενδυτικό νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ, το οποίο εισήχθη προς επεξεργασία σε πρώτη ανάγνωση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Την ίδια ώρα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια ενώ το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.
Παρουσιάζοντας το νέο νομοσχέδιο, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «πρέπει να συμφιλιωθούμε ξανά, με ένα πνεύμα κοινής λογικής, το οποίο επιτάσσει να δούμε το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της χώρας και το πώς αυτή θα κάνει άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα, ως βασική προϋπόθεση για επενδύσεις αλλά και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας».
Αφού επεσήμανε πως «η Ελλάδα έχει πληρώσει λαϊκίστικες αντιλήψεις που επικράτησαν, βάσει των οποίων περίπου πιστέψαμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές και εργαζόμενους χωρίς επιχειρηματίες», τόνισε πως αυτή η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου κλίματος εμπιστοσύνης, που θα σηματοδοτήσει ένα καινούριο ξεκίνημα για τη χώρα.
Από την πλευρά του υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης ανέφερε ότι «παίρνουμε τολμηρές αποφάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και της γραφειοκρατίας που εμπόδισαν μέχρι σήμερα την προσέλκυση επενδύσεων». Αναφερόμενος στις ιδιωτικές επενδύσεις υπογράμμισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης εστιάζεται στο τρίπτυχο «ρευστότητα - ταχύτητα - διαφάνεια».
Με το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο διευκολύνεται το σύστημα αδειοδότησης επενδυτικών σχεδίων καθώς συστήνεται η Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία θα χειρίζεται συνολικά τις αιτήσεις Στρατηγικών Επενδύσεων ως μοναδικό σημείο επαφής μεταξύ του Δημοσίου και των Επενδυτών.
Επίσης καταργείται η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής συμμετοχής και προβλέπεται η δυνατότητα εισαγωγής φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη στρατηγικών επενδύσεων, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής συγκυρίας.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο καταργείται και η ανάγκη έκδοσης πολλαπλών αδειών και εισάγεται ο θεσμός της «πολυάδειας» ενώ παρέχεται δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών και σε μέλη οικογενειών τους, που προβαίνουν σε αγορά ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα η αξία της οποίας υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
Το νομοθέτημα εισάγει τον θεσμό των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), που διέπουν τις Στρατηγικές Επενδύσεις επί ιδιωτικών ακινήτων και δημιουργείται, η «ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.», για την αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και ακρωτηρίου Σουνίου.
Ακόμη εισάγονται διατάξεις που αναμένεται να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επενδυτών, δια της προκαταβολής έως και του συνολικού ποσού επιδότησης, κατά την έναρξη της επένδυσης, δια της κατάθεσης εγγυητικής επιστολής, προς διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.
Απαντώντας σε παρατηρήσεις των βουλευτών ο υπουργός Ανάπτυξης ανάφερε ότι με το νομοθέτημα αυτό:
- Επιχειρείται να κερδηθεί χρόνος, να συνεργάζονται οι υπάλληλοι και να σταματήσει ο επενδυτής να τρέχει «από τον Άννα στον Καϊάφα».
- Το «Επενδύστε στην Ελλάδα», θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μια αντένα της Ελλάδας, ως πρώτο σημείο επαφής των όποιων επενδυτών
- Ως προς τα ΕΣΧΑΣΕ «εξήγηση χρειάζεται γιατί δεν το είχαμε κάνει μέχρι τώρα και γιατί γίνεται με καθυστέρηση σε αυτή τη φάση».
- Σε σχέση με την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Αττικής «εάν δεν υπάρξει παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, θα χάσουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης της περιοχής αυτής, φιλικής προς το περιβάλλον, προσέλκυσης επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας, αλλά την ίδια στιγμή, εάν μείνουμε αδιάφοροι, θα ζημιωθεί το περιβάλλον έτι περαιτέρω».
Πηγή: ΑΜΠΕ